Mejaši (TV serija)

TV serija

Mejaši su crno-bijela televizijska serija scenarista Mladena Kerstnera i redatelja Ive Vrbanića iz 1970. Uz Naše malo misto, to je druga u nizu uspješnih serija dijalektalnog karaktera[1], višekratno reprizirana na televizijskim ekranima.

Mejaši
Dudek (Martin Sagner), Regica (Smiljka Bencet)
i Cinober (Zvonimir Ferenčić)
Formatdramska serija
RežijaIvo Vrbanić
Zemlja porijekla SFR Jugoslavija
Jezik/cikajkavski dijalekt
Broj epizoda6
Produkcija
Producentska kompanija/eRTV Zagreb
Emitiranje
Originalni kanalJRT
Originalno prikazivanje10. 10. 1970 (1970-10-10) – 11. 11. 1970 (1970-11-11)
Kronologija
PrethodiKolinje (pilot epizoda)
SlijediGruntovčani

O seriji

uredi

Nastala je na pozivnom natječaju Televizije Zagreb 1968. Sastoji se od 6 epizoda, a pilot epizoda pod naslovom Kolinje je emitirana 14. kolovoza 1969.[2] Nakon uspjeha pilot epizode[1], napisana je cijela serija koja prati zgode i nezgode stanovnika podravskog sela. Snimana je u okolini Ludbrega, u mjestu Hrženica[3].

Mejaši su serija o suvremenom čovjeku podravskog seljaka. To nije komedija situacije nego realistični mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine.

– Mladen Kerstner, Studio, lipanj 1970.[1]

Osim Kerstnera i Vrbanića, u stvaranju serije sudjelovali su i Ilija Vukas (snimatelj), Ante Nola (scenograf), Vjera Ivanković (kostimograf) i mnogi drugi, te 40-ak glumaca zagrebačkih i varaždinskog kazališta.[1]

Glavna glumačka postava

uredi

Epizode i kratak sadržaj

uredi
  • Falinga Imbre Presvetlog
U prvoj epizodi se pojavljuje većina glavnih likova kasnije serije Gruntovčani. Presvetli želi posjeći Dudekovu i Regičinu trešnju koja pravi sjenu njegovu vinogradu. Ručak pripremljen za komisiju na kraju pojedu zajedno, ali bez komisije.
  • Krčma Grozdu
Presvetli se domišljava kako bez gradnje kuća i tvornica donijeti novac i zaradu selu. Nagovara Martina da otvori krčmu u kojoj će prodavati vino. Dobru zaradu donosit će i konobarica koju dovodi Presvetli, a zbog koje će muškarci hrliti u krčmu. Nitko od njih ne zna tajnu koju krije konobarica.
  • Parade mora biti
Štef, Martinov sin piše pismo Ivkici, Cinoberovoj kćeri da se vraća kući iz kratkotrajnog rada u tuđini. Sprema se njihovo vjenčanje, ali se njihove obitelji ne mogu dogovoriti oko miraza. U pregovorima i trgovini skoro izbija svađa koju spašava Presvetli koji kaže da dok je nas živih, parade mora biti, i parade bu.
  • Vatrogasci
Seosko vatrogasno društvo obilježava obnovu djelovanja, i sprema se parada. Nužno je obnoviti znanje iz vatrogastva, kao i vježbati za samu paradu. Presvetli je izabran za komandira, ali to nije po volji Cinoberu koji će stvari uzeti u svoje ruke kad Dudek bude u nevolji. Na kraju će se naći kompromisno rješenje za komandira.
  • Coprija
Seoski šinter Čvarkeš volio je popiti, a kad je pretjerao, nastali su problemi. Obzirom da nije volio crne mačke, u povratku iz krčme jedne večeri izvrijeđao je susjede, što mu se vrlo brzo osvetilo.
  • Pogan
Štef i Ivkica su dobili sina. Kao i kod vjenčanja, tako i u ovoj prigodi roditelji i rodbina pokušavaju voditi glavnu ulogu. Kamen smutnje ovaj put je krštenje i ime djeteta oko kojeg se nikako ne mogu dogovoriti. Kao i puno puta do sada, Presvetli je taj koji nalazi rješenje.

Izvori

uredi
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Kajkavski Mejaši Studio, lipanj 1970.
  2. Izmišljotine iz dišpeta Večernji list, objavljeno 16. svibnja 2006.
  3. Vatrogasni vjesnik Hrvatske vatrogasne zajednice Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u br. 6/2009., str. 91. ISSN 1331 - 7652

Vanjske poveznice

uredi