Maggie Smith

(Preusmjereno sa stranice Megi Smit)

Dama Megi Smit (engl. Maggie Smith; 28. decembar 1934.) je britanska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Osvojila je Oskar za najbolju glavnu glumicu za ulogu u filmu Uzor gospođice Džin Brodi i Oskar za najbolju sporednu glumicu za film Kalifornijski apartman. Njeni najpoznatiji filmovi su Otelo, Soba sa pogledom, Putovanja sa mojom tetkom i Gosford park, a najpoznatija je kao profesorka Minerva Makgonagal u serijalu filmova o Hariju Poteru. Imala je podjednako uspešnu karijeru kao televizijska glumica. Odigrala je zapažene i hvaljene uloge u TV-serijalima Iznenada, prošlog leta, Dejvid Koperfild, Moja kuća u Umbriji, Proganjanje Meri i Dauntonska opatija, za koju je nagrađena Emijem za najbolju sporednu glumicu u miniseriji.

Maggie Smith

Smith u Kensington Gardens u 'Capturing Mary', mart 2007.
Rođen/a Margaret Natalie Smith
28. 12. 1934. (1934-12-28) (dob: 89)
Ilford Borough, Essex, Engleska
Period aktivnosti 1952 -
Suprug/a/e/zi Robert Stephens
(1967-1974, razvod)
Beverley Cross
(1975-1998, njegova smrt)

Megi Smit je bila nominovana za šest Oskara, od kojih je osvojila dva; šesnaest nagrada BAFTA (osvojila pet); pet Emija od kojih je osvojila jednog i za osam Zlatnih globusa - osvojila dva. Stoga se sa pravom smatra jednom od najboljih i najpoštovanijih glumica na svetu.

Detinjstvo uredi

Margaret Smit je rođena 28. decembra 1934. godine u Ilfordu (Južna Engleska). Njena majka Margaret Haton, poreklom iz Glazgova, radila je kao sekretarica, dok je otac, Natanijel Smit, rođen u Njukaslu, bio patolog. Imala je dva starija brata blizanca - Alistera i Ijana. Završila je višu školu u Oksfordu.

Karijera uredi

Glumačku karijeru je počela 1957, kada je snimila prvi film, ali i zaigrala u pozorištu Oksford plejhaus (Oxford Playhouse) sa Frenkom Šelijem. Ubrzo prelazi u Kraljevsko nacionalno pozorište u kojem stiče reputaciju mlade glumice koja obećava. Godine 1965. dobija ulogu Dezdemone u filmu Otelo, gde joj je partner bio Lorens Olivije. Za tu ulogu je bila nominovana za Oskara za sporednu glumicu. Četiri godine kasnije osvaja Oskar za najbolju glavnu glumicu za ulogu avangardne učiteljice Džin Brodi u filmu Uzor gospođice Džin Brodi. Potom igra u filmovima Smrt na Nilu, adaptaciji istoimenog romana Agate Kristi i u komediji Putovanja sa mojom tetkom, kada je ponovo nominovana za Oskar. Godine 1978. dobija Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Kalifornijski apartman. Početkom osamdesetih tumači glavne ženske uloge u filmovima Borba titana i Soba sa pogledom u kojem su joj partnerke bile Džudi Denč i Helena Bonam Karter. Nakon krimi-komedije Sestre u akciji i uloge konzervativne prečasne majke, počinje dobijati uloge autoritativnih britanskih dama starog kova - strogih, hladnih, sarkastičnih i visprenih žena, besprekornih manira i oštrog jezika. Takvi su bili likovi koje je tumačila u filmovima Čaj sa Musolinijem, Dame u lavandi i Gosford park. Za ovaj poslednji je bila nominovana za brojne filmske nagrade širom sveta. Njeno najpoznatije glumačko ostvarenje bio je lik Minerve Makogonagal, starešine i apsolutnog autoriteta u filmovima o Hariju Poteru. Početkom 2000. igrala je u komedijama Božanstvene tajne Ja-Ja sestrinstva i Ništa bez mame, kao i u TV-serijalu Moja kuća u Umbriji, kada je osvojila Emi za najbolju glavnu glumicu i bila nominovana za Zlatni globus. Potom je nastupila u sporednoj ulozi u romantičnoj drami Priča o Džejn (sa En Hatavej) te u serijalima Proganjanje Meri i Dauntonska opatija. Za Proganjanje Meri bila je nominovana za Emi, dok je za Opatiju nagrađena ovom nagradom u kategoriji najbolja sporedna glumica.

Privatan život uredi

Udavala se dva puta: 1967. za glumca Roberta Stivensa, sa kojim ima dva sina - Krisa Larkina i Tobija Stivensa, a od kojih ima unuke. Brak se raspao sedam godina kasnije. Godine 1975. udala se za dramaturga Beverlija Krosa, koji je umro 20. marta 1998. Časopis Sunday Telegraph je 2007. objavio da je glumica imala rak dojke, ali da se u potpunosti oporavila nakon operacije.[1]

Megi Smit je 1990. od kraljice Elizabete II dobila titulu Dame Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvori uredi

  1. „AFP: Actress Maggie Smith recounts cancer battle”. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-19. Pristupljeno 15. 7. 2011. 

Vanjske veze uredi