Megarski ukaz je naziv za seriju ekonomskih sankcija koje je između 434. i 432. pne. Atena, zajedno sa svojim saveznicima iz Delskog saveza uvela protiv grada Megare.

Povod je bilo ubistvo atenskog glasnika, odnosno megarsko skrnavljenje zemlje posvećene boginji Demetri. Atenski državnik Periklo je predložio, a skupština odobrila da se Megaranima u znak odmazde zabrani trgovanje u Ateni i drugim gradovima Saveza. U praksi je to značilo težak udarac za megarsku ekonomiju, a također predstavljalo historijski presedan, s obzirom da se prvi put ekonomski embargo uvodio u miru. Historičari vjeruju kako je pravi razlog za embargo bio odmazda prema Megari koja je deceniju ranije izdala Atenu i Delski savez te se priključila Sparta|Sparti i njenom Peloponeskom savezu. Iako su Megarani imali mogućnost izigravati embargo koristeći posrednike, odnosno meteke, obratili su se za pomoć svojoj saveznici Sparti, koja je već decenijama bila glavni atenski suparnik.

Spartanci su na to reagirali poslavši Ateni ultimatum prema kome se Megarski ukaz trebao ukinuti, inače će započeti rat. Kada je Atena to odbila učiniti, započela su neprijateljstva poznata kao peloponeski rat.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi