Medium Cool (sh. Srednje hladno[3]) je američki igrani film snimljen u režiji Haskella Wexlera kome je predstavljao cjelovečernji režijski debi i premijerno prikazan 1969. godine, danas najpoznatiji kao jedno od politički najeksplicitnijih ostvarenja Hollywooda svog vremena.

Medium Cool
RežijaHaskell Wexler
ProducentTully Friedman
Michael Philip Butler
Steven North
ScenarioHaskell Wexler
UlogeRobert Forster
Verna Bloom
Peter Bonerz
Marianna Hill
Harold Blankenship
MuzikaMike Bloomfield
FotografijaHaskell Wexler
MontažaVerna Fields
StudioH & J
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
27. 8. 1969 (1969-08-27)
Trajanje110 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet800.000 $
Bruto prihod1,000.000 $ (kino-distribucija)[2]

Radnja se događa 1968. godine u Chicagu neposredno pred i za vrijeme održavanja Demokratske nacionalne konvencije. Protagonist, čiji lik tumači Robert Forster, je televizijski reporter specijaliziran za praćenje nereda na ulicama, i koji kao slobodnjak snima pripreme i same demonstracije koje se održavaju za vrijeme Konvencije, te istovremeno započinje ljubavnu vezu sa samohranom majkom (čiji lik tumači Verna Bloom).

Medium Cool se isticao time da je napravljen u cinema verite stilu, odnosno time da je Wexler, nastojeći postići što veću autentičnost igrane scene kombinirao sa autentičnim snimkama stvarnih događaja. Kao i protagonist, ispravno je zaključio da će na čikaškoj konvenciji doći do nasilja, te je nastojao zabilježiti što je moguće više događaja. Film zato sadrži dokumentarne snimke koje prikazuju pripreme demonstranata, ali i policije i Nacionalne garde za sukob, te mu historičari zbog toga danas priznaju izuzetnu vrijednost kao izvor podataka. U filmu je, pak, u glavnoj ulozi trebao nastupiti Wexlerov prijatelj, poznati glumac i režiser John Cassavetes, tumačeći lik sa svojim imenom, ali je na kraju bio spriječen zbog prethodnih obaveza. Umjesto toga je u ulogu uskočio mladi i relativno nepoznati Robert Forster, kome je to postao jedan od najpoznatijih nastupa u karijeri.

Medium Cool je prilikom distribucije imao problema prije svega vezanih uz cenzorski odbor MPAA koji mu je dao najstroži rejting X; njega je Wexler, poznat po svojim ljevičarskim stavovima tumačio neprijateljstvom hollywoodskog establišmenta prema njegovom, navodno "subverzivnom" sadržaju. Film je tek nakon žalbe dobio blaži rejting R. Kritičari su Waxleru zamjerali što je film uokvirio konvencionalnom ljubavnom pričom, ali su izuzetno pohvalili žestinu i sirovost kojom je prikazao političke sukobe na ulicama tadašnje Amerike.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. MEDIUM COOL (X)”. Paramount Pictures. British Board of Film Classification. October 7, 1969. Pristupljeno 15. X 2013. 
  2. "Big Rental Films of 1969", Variety, 7 January 1970, pg 15.
  3. Također se može prevesti i kao "medijski hladno".

Vanjske veze uredi