Medijastinum ili sredogruđe je prostor između lijevog i desnog plućnog krila, koji se prostire sprijeda do prsne kosti (sternum), a straga do kralježnice.

Medijastinum
(mediastinum)
Anatomija medijastinuma
Presjek kroz srce u smjeru desno-lijevo. U ovom presjeku vidljive su granice medijastinuma prema gore i prema dolje.
 System       =
Gray's subject #239 1090

Anatomija uredi

Medijastinum je s lijeve i desne strane ograničen pleuralnom šupljinom, sprijeda prsnom kosti, straga kralježnicom. Prema gore završava torakalnim otvorom u visini prvog rebra, a prema dolje seže do ošita.

Medijastinum sadrži organe koji se zbirno zovu medijastinalnim organima, a to su: srce s perikardom i velikim krvnim žilama, dušnik, jednjak, krvne žile i živci koji se tu nastavljaju iz vrata li trbušne šupljine, štitnjača, timus, medijastinalni limfni čvorovi te medijastinalni gangliji.

Bolesti uredi

Većinu patoloških promjena medijastinuma čine povećani limfni čvorovi, medijastinalni tumori, te promjene na velikim krvnim žilama. Najčešća promjena su uvećani limfni čvorovi koji su većinom metastaze tumora pluća i drugih vrsta tumora, a rjeđe rezultat granulomatoznih bolesti, akutnih i kroničnih upala, te leukoza.

Među ostalim značajnijim abnormalnostima medijastinuma jest pneumomedijastinum (pojava slobodnog zraka u medijastinumu).

Upala medijastinuma naziva se mediastinitis.