Međunarodno udruženje ženskih muzeja

Međunarodno udruženje ženskih muzeja (IAWM) je organizacija sa sjedištem u Bonu (Njemačka) i administrativnom službom u Meranu (Italija). Mreža je osnovana 2008. u Meranu, a 2012. u Alis Springs-u (Australija) transformisana je u udruženje. Njen cilj je da poveže ženske muzeje širom svijeta i da zagovara njihove interese.

IAWM

IAWM-om upravlja šest članova odbora sa raznih kontinenata. Predsjedavajuća je trenutno Mona Holm iz Muzeja žena Norveške. Koordinatorka mreže je Astrid Schönweger iz Muzeja žena Merano/Italija.

Ciljevi uredi

Cilj IAWM je jačanje vidljivosti ženskih muzeja, promocija njihove globalne saradnje i uzajamne podrške, i sticanje međunarode prepoznatljivosti u svijetu muzeja. Članstvo ženskih i muzeja roda zagovara ženska prava i rodno – demokratsko društvo.

Udruženje djeluje kao mreža spojnica i kao centralna kontaktna tačka za posredovanje ženskih muzeja i inicijativa. Ono konstantno prati ženske muzeje i inicijative širom svijeta i daje najnoviji pregled na svojoj web stranici.

Aktivnosti IAWM-a uredi

Kako bi postigao svoje ciljeve IAWM…

  • … obavještava onlajn – na web stranici, Facebook-u i Twitter-u. Udruženje pruža informacije o svojim aktivnostima, o raznim ženskim muzejima širom svijeta i o drugim rodno-relevantnim temama;
  • … često organizuje međunarodne kongrese zajedno sa pojedinim muzejima domaćinima;
  • … povezuje ženske muzeje za saradnju i kolektivne projekte, kakav je EU-projekat She Culture;
  • … nastavlja da traži mogućnosti za razmjenu sa drugim mrežama.

Istorija ženskih muzeja uredi

Ženski muzeji danas postoje na svakom kontinentu. Uglavnom su nastali nezavisno jedan od drugog. Ženski muzeji u SAD-u i Evropi vode porijeklo iz perioda drugog talasa feminizma i njegovog novog shvatanja istorije kao rodne istorije. Slično tome, korijeni muzeja na drugim kontinentima leže u modernom feminizmu. Oni žele da zainteresovanoj javnosti pruže uvid u žensku istoriju, kulturu ili umjetnost.

Ženski muzeji su značajni za obrazovanje žena, osnaživanje i samopouzdanje. Oni obezbjeđuju obuku o svjesnosti, mogućnost za nezavisne akcije i instrumente za prevazilaženje diskriminacije.

Istorija IAWM uredi

Udruženje IAWM nastalo je iz Mreže ženskih muzeja, koja je osnovana u Meranu, Italija, 2008. Muzej žena Merano i Muzej žena Senegal su organizovali prvi kongres na kojem se okupilo 25 ženskih muzeja sa svih pet kontinenata. Širin Ebadi, iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir (2003), pozvana je da preuzme ulogu pokroviteljke kongresa i od tada ona je postala stalna pokroviteljka mreže. Ona je rekla: „Žene su te koje pišu istoriju svijeta! U svakoj zemlji na svijetu mora postojati ženski muzej!“ Ovaj citat je postao moto mreže.

Konačno, udruženje je osnovano na 4. Međunarodnom kongresu muzeja žena u Alis Springsu, Australija, 2012.

Od tada, međunarodni kongresi se održavaju svake četiri godine a, ako se želi, u međuvremenu se organizuju kontinentalni kongresi.

Konferencije Mreže ženskih muzeja i IAWM-a uredi

Jun 2008: 1. Međunarodni kongres Ženskih muzeja u Meranu, Italija

Jul 2009: 2. Međunarodni kongres u Bonu, Njemačka

Maj 2010: 3. Međunarodni kongres u Buenos Ajresu, Argentina

Octobar 2011: 1. Evropski kongres u Berlinu, Njemačka

Maj 2012: 4. Međunarodni kongres u Alis Springs-u, Australija

Octobar 2013: 2. Evropski kongres u Berlinu, Njemačka

Novembar 2014: 3. Evropski kongres u Bonu, Njemačka

Planirani:

Novembar 2016: 5. Međunarodni kongres, Meksiko Siti, Meksiko

2018: 4. Evropski i 1. Evro-azijski kongres, Istanbul, Turska

2020: 6. Međunarodni kongres, Hittisau, Austrija

Spoljne veze uredi

Web stranica asocijacije iawm.international

Web stranica EU-Projekta She Culture www.she-culture.com