Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge (srp.), Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama[1] (hrv.) ili International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking (engl.) obilježava se diljem svijeta na dan 26. VI. s ciljem da se podigne svijest o izazovima koje droga predstavlja za društvo u cjelini, a posebno za mlade.

Proglašenje uredi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je sedmog decembra 1987. godine (rezolucijom 42/112) 26. jun Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, želeći upozoriti svjetsku javnost na sverastući problem zloupotrebe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na svjetskom, tako i na nacionalnom nivou, u akciju sa zajedničkim ciljem – stvaranjem međunarodnog društva bez zloupotrebe droga.

Obilježavanje u Hrvatskoj uredi

U Hrvatskoj se obilježavanje toga dana provodi u suradnji s nadležnim ministarstvima, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zloupotrebe droga, a ujedno predstavlja i inicijativu koja putem edukativno-promotivnih aktivnosti ima za cilj upozoriti cjelokupnu javnost na raširenost zloupotrebe droga u društvu te propagiranjem pozitivnih životnih vrijednosti i stilova življenja doprinijeti zajedničkoj borbi protiv ovisnosti i zloupotrebe droga u Republici Hrvatskoj.

Napomene uredi

  1. U medijima se pojavljuju i drugačije verzije naziva tog međunarodnog dana.