Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju

'Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju (engl. International Union for Pure and Applied Chemistry - IUPAC') je međunarodna, nevladina, naučna organizacija koja za cilj ima napredak hemijskih disciplina. IUPAC je najpriznatiji na polju postavljanja standarda u imenovanju jedinjenja (IUPAC nomenklatura).[1]

Ideja o potrebi saradnje među hemičarima sveta kao i usvajanja zajedničkih standarda relativno je stara. Prvi u nizu ovakvih sastanaka (koji ujedno i predstavljaju preteču osnivanju Unije) održan je na inicijativu i u organizaciji Kekulea 1860. godine. Ovo će biti prvi u nizu sastanaka koji će za proizvod imati usvajanje Ženevske nomenklature 1892. koja predstavlja prvi pokušaj organizacije nomenklature organskih jedinjenja. Konkretnija preteča Unije, bilo je Međunarodno udruženje hemijskih društava, koje će na sastanku u Parizu 1911. jasno ukazati na zadatke i cinjeve delovanja ovakvog udruženja.

Unija je konačno osnovana 1919. godine i činili su je hemičari kako iz industrijskih tako i iz akademskih krugova. Od tada je Unija znatno porasla. Ima 45 nacionalnih tela (među kojima je i Srbija i Crna Gora) kao i 20 nacionalnih podružnih tela koja imaju status posmatrača.

XX. kongres IUPAC-a, Moskva, 1965, sovjetska poštanska marka

Unija je unutrašnji organizovana na nekoliko odeljenja:

  • fizička i biofizička hemija
  • neorganska hemija
  • organska i biomolekularna hemija
  • polimeri
  • analitička hemija
  • hemija i okolina
  • hemija i zdravlje ljudi
  • hemijska nomenklatura i prikazivanje strukture

U ovim odeljenjima na dobrovoljnoj bazi radi oko 1.200 hemičara širom sveta.

Unija redovno objavljuje različite publikacije pretežno vezane za nomenklaturu i standarde.[2]

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. International Union of Pure and Applied Chemistry (1993). Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry, 2nd edition, Oxford: Blackwell Science. ISBN 0-632-03583-8. Electronic version.
  2. Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju. "standard state". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.

Spoljašnje veze uredi