Međunarodna akademija za borbu protiv korupcije

Međunarodna akademija za borbu protiv korupcije (IACA) je međunarodna organizacija sa sjedištem u Laxenburgu, Austrija, u neposrednoj blizini glavnog grada Beča. Njen glavni cilj je da se usredsredi na trenutne nedostatke u borbi protiv korupcije, kao i da osposobi stručnjake. U sklopu svog holističkog pristupa i uzimanjem u obzir geografske i kulturne raznolikosti, akademija nudi tematske seminare, specijalističke obuke, magistarski program iz oblasti anti-korupcije, kao i akademska istraživanja usmjerena prema širokom spektru profesija iz javnog i privatnog sektora.[1] IACA, osim toga, koorganizuje razne seminare u saradnji sa drugim institucijama uključujući Program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) i Organizaciju za prehranu i poljoprivredu (FAO).

Međunarodna akademija za borbu protiv korupcije
Sjedište Akademije u Laxenburgu

Kako bi doprinijela suzbijanju odnosno borbi protiv korupcije, akademija sarađuje sa državnim institucijama, privatnim sektorom, nevladinim i međunarodnim organizacijama, kao što su Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE)[2], Svjetska banka i Organizacijna američkih država (OAS)[3]. Ova saradnja je usmjerena iznalaženju efikasnih strategija, zakonskih okvira i preventivnih mjera.

Osnivanje akademije inicirali su Ured Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC), Evropski ured za suzbijanje prevara (OLAF) i Republika Austrija.[4] Stupanjem na snagu tzv. Sporazuma o uspostavljanu Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije kao međunarodne organizacije, IACA je postala međunardna organizacija 8. marta 2011. Čine je 79. člana, odnosno 75 zemalja članica UN-a i 4 međunarodne organizacije.[5]

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljne veze uredi

Službena stranica