McDonald's Corporation (NYSE: MCD) je najveći svjetski lanac restorana brze hrane, koji prvenstveno prodaje hamburgere, piletinu, pomfri, milkshakeove i bezalkoholna pića. U posljednje vrijeme također nudi salate, voće i mrkvu.

McDonald's Corporation
Tip međunarodna korporacija (NYSE: MCD)
Osnovana 15.5. 1940. u San Bernardinu)
OsnivačDick i Mac McDonald
Sjedište Oak Brook, Illinois, SAD
Ključni kadroviRay Kroc, osnivač korporacije
Jim Skinner, CEO
Ralph Alvarez, predsjednik i COO
Ronald McDonald, portparol korporacije
Industrijarestorani
Proizvodibrza hrana, uključujući hamburgere (kao što su Big Mac i Quarter Pounder sendviči), Chicken McNuggets, pomfriti, milkshakei, salate, pečene pite, sundaes, obroci za djecu i obroci za doručak (uključujući sendvič Egg McMuffin)
Prihod20,460 milijardi USD (2005)
Neto prihod2,602 milijardi USD (2005)
Zaposlenika447.000 (2005)[1]
Slogani'm lovin' it
Web-sajtwww.mcdonalds.com
McDonald's Plaza

Posao je počeo 1940. godine, kada su prvi restoran otvorili braća Dick i Mac McDonald u San Bernardinu u američkoj državi Kalifornija. Njihovo uvođenje "Sistema brze usluge" je godine 1948. ustanovilo principe na kojima funkcioniraju moderni restorani brze hrane. Današanja korporacija je osnovana s otvaranjem koncesijskog restorana od strane Raya Kroca u Des Plainesu u Illinoisu 15.4. 1955. godine, odnosno petog McDonaldsovog restorana. Kroc je kasnije otkupio vlasničke udjele braće McDonald i vodio svjetsku ekspanziju kompanije.

Sa uspješnom ekspanzijom McDonald'sa na mnoga međunarodna tržišta, kompanija je postala simbol globalizacije i širenja američkog načina života. Njena sveprisutnost ju je učinila čestim predmetom rasprava o gojaznosti, korporativnoj etici i odgovornosti prema potrošačima.

Prvi McDonald's restoran u bivšoj Jugoslaviji otvoren je 1988. godine na beogradskom trgu Slavija. Tokom 1990-ih godina otvorene su i prve filijale u Hrvatskoj i Sloveniji. Godine 2011. otvoren je restoran u Sarajevu, kao i prvi McDonald's na autoputu na području bivše Jugoslavije - kod Velike Plane u Srbiji.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi