Mayo (grofovija)

Okrug Mejo (engl. County Mayo, ir. Contae Mhaigh Eo) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom severozapadnom delu, u pokrajini Konot.

Okrug Mejo
County Mayo / Contae Mhaigh Eo

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Mejo na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Konot
Sedište Kaslbar
 
Površina 5.586 km²
Stanovništvo 130.552 (2011.)
Gustina naseljenosti 23,4/km²
 
Registarske tablice MO
Veb stranica www.mayococo.ie/

Danas je okrug Slajgo jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Kaslbar, a važan je i grad Balina.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Mejo se nalazi u severozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Mejo je po prostranstvu jedan od najvećih irskih okruga - zauzima 3. mesto među 32 okruga. U okviru okruga nalazi se i najveće irsko ostrvo, Ahilsko ostrvo.

Reljef: Veći deo okruga Mejo je područje sastavljeno od dolina i brdskih krajeva. Južni deo okruga je sa boljim zemljištem, pa je sa razvijenom poljoprivredom, dok je severni sa lošim zemljištem, i mahom pod močvarama. Krajnji jugozapad je planinski i strmovit i tu se nalazi najviši vrh u okrugu - Muilri, visok 814 m.

Klima Klima u okrugu Mejo je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Mejo je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na zapadu i severu. Od rečnih tokova poznata je reka Moj. U okrugu postoji i niz jezera, od kojih su najveća i poznatija jezera Mask i Lin. Na severu okruga ima mnogo močvara.

Stanovništvo uredi

 
Grad Kaslbar, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Mejo živelo je preko 130 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je čak 3 puta manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Mejo ima gustinu naseljenosti od oko 23 st./km², što je 2,5 puta od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni deo.

Jezik: Oko 9% okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika, gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi