Max Euwe

Machgielis (Max) Euwe bio je holandski šahist. Bio je peti igrač koji je postao svjetski prvak u šahu.

Max Euwe
Max Euwe.jpg
Država Nizozemska
Datum rođenja20. 5. 1901.
Mjesto rođenjaWatergraafsmeer, Holandija
Datum smrti26. 11. 1981.
Mjesto smrtiAmsterdam
Titulavelemajstor
Svjetski šampion1935-1937.

Rođen je u Watergraafsmeeru, blizu Amsterdama. Diplomirao je na Univerzitetu u Amsterdamu, gdje je stekao i doktorat iz matematike. Bio je gimnazijski profesor u Rotterdamu, a kasnije je upravljao računskim IBM-centrom u Amsterdamu. Primjenjivao je svoje znanje matematike na problem beskonačne partije šaha koristeći Thue-Morse sekvencu.

Pobijedio je na svim holandskim prvenstvima na kojima je učestvovao od 1921. do 1952, a osvojio je titulu i 1955. Jedini ostali pobjednici u ovom periodu bili su Salo Landau (1936) i Jan Hein Donner (1954). Ukupno je pobijedio rekordnih 12 puta. Postao je amaterski šahovski prvak 1928. 15. 12. 1935, poslije 30 partija koje je igrao u 13 različitih gradova za 80 dana, pobijedio je vladajućeg svjetskog prvaka Aleksandra Aljehina. Ova titula bila je veliki podstrek za razvoj šaha u Holandiji.

Titulu je izgubio od Aljehina 1937. Poslije Aljehinove smrti 1946. smatralo se da Euwe ima moralno pravo da bude svjetski prvak, ali je on galantno pristao učestvovati na turniru s pet učesnika koji će dati novog svjetskog prvaka, održanom 1948, na kojem je zauzeo posljednje mjesto. Njegov posljednji veliki turnir bio je u Zürichu 1953.

Iako je bio više od 40 godina stariji od Bobbyja Fischera, imao je snage i istrajnosti da izvuče neriješen rezultat protiv njega (1:1).

Od 1970. (kad je imao 69 godina) do 1978. godine[1] bio je predsjednik FIDE i odigrao je važnu ulogu u organiziranju čuvenog meča između Borisa Spaskog i Fischera.

Napisao je mnogo knjiga o šahu, od kojih su najpoznatije Rasuđivanje i planiranje i niz knjiga o otvaranjima.

U Amsterdamu jedan trg nosi njegovo ime (Max Euwe Plein), gdje se nalazi Max Euwe Stichting (Zadužbina Maxa Euwea), smještena u jednom starom zatvoru. Tu se nalazi muzej Maxa Euwea i velika zbirka šahovskih knjiga.

Njegova unuka, Esmee Lammers, napisala je dječiju knjigu pod naslovom Lang Leve de Koningin (Neka živi kraljica), koja je vrlo popularna među mladima.

CitatiUredi

  • "Strategija zahtijeva razmišljanje; taktika zahtijeva posmatranje." – Max Euwe
  • "Da li publika, čak i naši prijatelji kritičari, shvataju da Euwe bukvalno nikad nije napravio nepouzdanu kombinaciju? On je mogao, naravno, povremeno propustiti da sagleda protivnikovu kombinaciju, ali kad je imao inicijativu u taktičkoj operaciji, njegovi proračini bili su nepogrešivi." – Aleksandar Aljehin
  • "Ako se Richard Réti zanimao samo za izuzetke od pozicijskih pravila, onda je Euwe vjerovatno malo više vjerovao u njihovu nepromjenjivost." – Aleksandar Aljehin
  • "On je oličenje logike, genija reda i poretka. Teško bi se mogao nazvati napadačem, iako je sigurno koračao kroz izuzetno kompleksne varijacije." – Hans Kmoch
  • "Euwe je slobodno disao jedino kad je bio zagušen poslom." – Hans Kmoch
  • "Euwe koji se odmara nije bio Euwe. Njegov moto je rad, rad i samo rad. Rad je njegova zabava, njegova snaga i sudbina." – Hans Kmoch
  • "Nešto nije u redu s tim čovjekom. On je tako normalan." – Bobby Fischer

Izdvojene partijeUredi

ReferenceUredi

LiteraturaUredi

  • Svjetski šampioni u šahu, Edward G. Winter (urednik). 1981 ISBN 0080249041 Uneseni ISBN nije važeći.

Vanjske vezeUredi

Prethodnik: Svjetski šahovski prvak
1935-1937.
Nasljednik:
Aleksandar Aljehin Aleksandar Aljehin
Prethodnik: Predsjednik FIDE
1970-1978.
Nasljednik:
Folke Rogard Friðrik Ólafsson