Mauzolej Gale Placidije

Mauzolej Gale Placidije je vrlo važan bizantski mauzolej u Raveni (Italija). Jedan je od osam građevina u Raveni koja su upisana na popis svjetske baštine 1996. godine. Kao što su UNESCO-ovi stručnjaci objasnili, "to je naraniji i najbolje sačuvani od svih spomeničkih mozaika, a istovremeno umjetnički najsavršeniji".

Ranokršćanski spomenici u Ravenni
Svjetska baštinaUNESCO
 Italija
Registriran:1996. (20. zasjedanje)
Vrsta:kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Građen od 425.-430., građevina je dizajnirana u obliku grčkog križa s kupolom potpuno obloženom mozaicima koji predstavljaju osmoricu apostola i simboličke figure golubica koje piju iz posude. Ostala četvorica apostola predstavljena su na svodu suprotnog kraka; iznad vrata je prikaz Isusa Krista kao Božjeg Pastira, mladog, golobradog, s lepršavom kosom, i okružen ovcama; na suprotnoj strani nalazi se lik koji se interpretira kao prikaz sv. Laurencija. Tanke, prozirne kamene ploče propuštaju svjetlost u građevinu kroz prozore.

Građevina (bivši oratorij veće crkve Svetog Križa) sadrži tri sarkofaga; najveći pripada Gali Placidiji, čije je balzamirano tijelo postavljeno u sjedeći položaj, odjevena u carski ogrtač; godine 1577. sadržaj sarkofaga slučajno je izgorio. Sarkofag nadesno se pripisuje car Valentinijanu III. ili bratu Gale Placidije, caru Honoriju. Lijevi sarkofag pripisuje se suprugu Gale Placidije, caru Konstanciju III.

Vanjske veze uredi