Mauzer C96 (nem. Construktion 96) je pištolj konstruisan u fabrici Mauzer 1895. godine. Osim u Nemačkoj proizvodio se u Kini i Španiji do 1961. Karakteriše ga duga cev, integrisan magacin za municiju koji se nalazi ispred obarače i drveni kundak koji može služiti kao dodatni magacin za municiju. Koristio je izuzetno jak i precizan kalibar 7,63 x 25 mm koji je premašen po kvalitetu tek pojavom kalibra .357 1935.

Mauzer C96
Deo

Mauzer C96 kalibra 9 mm
Vrsta: Pištolj
Poreklo:  Njemačko Carstvo
Upotreba
Upotreba u: Vermaht, Nemačka, Austrija
Bojno delovanje: 1899.-1961.
Proizvodnja
Proizvođač: Mauzer nem. Mauser
Proizvedeno: oko 950.000 komada
Varijante: standardni, kratka cev, „Crvena 9-ka“ i automatski
Specifikacije
Težina: 1,130 kg
Dužina: 312 mm
Dužina cijevi: 140 mm
Kalibar: 7,63 x 25 mm
Vrsta operacije: sistem kratkog trzaja
Način dejstva: pojedinačno, automatski
Brzina paljbe: met/min
Brzina zrna: 425 m/s
Maks. ef. domet: oko 200 m
Odvojivi magacin: 6, 10 ili 20 kom.
Nišan: pasivni

Koristio se u skoro svim sukobima tokom perioda proizvodnje i izrađeno je oko milion primeraka u fabrici Mauzer, ne računajući lokalne kopije u drugim državama. Neobični dizajn - u kome se magacin sa municijom nalazio ispred okidača - kao i mogućnost montiranja kundaka, učinio ga je jednim od najprepoznatljivih pištolja u istoriji. Brzo je stekao popularnost te su ga nosile i koristile razne slavne ličnosti kao Vinston Čerčil, Lorens od Arabije i kineski maršal Džu De. Na početku 20. veka je uživao reputaciju "revolucionarnog" oružja s obzirom da su ga često koristili atentatori (kao u slučaju marsejskog atentata, kao i obje strane u ruskom građanskom ratu.

Samo manji broj je korišćen u inventaru Vermahta tokom Drugog svetskog rata a poslednju praktičnu upotrebu video je u Vijetnamskom ratu.

Spoljašnje veze uredi