Mauro De Mauro (6. septembar 1921 - nestao 16. septembra 1970) bio je italijanski novinar, najpoznatiji po istraživačkom radu vezanom uz neke od najvećih skandala Prve republike, kao i nikada razjašnjenom nestanku koji se tradicionalno pripisuje Sicilijanskoj mafiji.

De Mauro je odrastao u uglednoj ljekarskoj porodici, a u ranoj mladosti se opredijelio za fašizam, postavši članom vladajuće Nacionalne fašističke partije. Nakon kapitulacije 1943. godine se sa najtvrdokornijim fašistima priključio režimu Italijanske Socijalne Republike uspostavljenom na sjeveru zemlje pod njemačkom okupacijom. Tamo je postao članom paravojnih formacija koje su se borile protiv antifašističkih partizana, uključujući zloglasnu Decimu MAS koju je vodio "crni princ" Julio Valerio Borghese. De Mauro je na kraju rata 1945. zarobljen u Milanu, ali je uspio pobjeći iz zatvora te se pod lažnim imenom naseliti u Napulju. Godine 1948. je na sudu oslobođen optužbe za sudjelovanje u masakru u Ardeantinskim jamama koji su fašisti bili izveli u Rimu 1944. godine.

De Mauro je pod novim imenom nekoliko godina radio kao novinar za razne sicilijanske listove. Usprkos svoje fašističke prošlosti, zaposlio se u L'Ora, palermskim novinama u vlasništvu Italijanske komunističke partije. Tamo se iskazao kao jedan od vrhunskih novinara, pišući članke u kojima je temeljito razotkrivao ne samo aktivnosti tamošnje Mafije, nego i njenu blisku povezanost sa vladajućom Demokršćanskom strankom. Godine 1962. je u svome članku prvi objavio detaljnu kartu svih mafijaških porodica na Siciliji. Tomaso Buscetta, mafijaški vođa koji će kasnije postati pentito (pokajnik), je tvrdio da je De Mauro u tom trenutku "postao hodajući leš".

Nedugo pred nestanak je De Mauro za račun svog prijatelja, uglednog sineasta Francesca Rosija, počeo istraživati slučaj Enrica Mattei, uticajnog političara i privrednika poginulog u nikad razjašnjenoj zrakoplovnoj nesreći nekoliko godina ranije. Svojim kolegama je rekao da "ima senzaciju koja će uzdrmati temelje Italije". Vjeruje se da su u pitanju bila ili otkrića o Mafiji, ili o Matteiju, ili o neuspjelom neofašističkom puču koga je 1970. godine planirao izvesti njegov bivši ratni drug Borghese. De Mauro je 16. septembra 1970. godine nestao, a pokušaji da ga se nađe nisu dali ploda. Vjeruje se da je bio likvidiran od strane Mafije, bilo samoinicijativno bilo za račun korumpiranih političara i stranih vlada koje su htjele zataškati pravu pozadinu Matteijeve smrt.

Okolonosti vezane uz De Maurov nestanak su prikazane u dokumentarnim segmentima Rosijevog filma Il caso Mattei.

Vanjske veze uredi