Maurice De Waele

Mauris de Vale (hol. Maurice De Waele, IPA[mʌuˈris də ˈwaːlə]; 27. decembar 189614. februar 1952) bivši je belgijski profesionalni biciklista u periodu od 1921. do 1931. godine. Najveći uspeh u karijeri De Vale je ostvario 1929. godine, kada je osvojio Tur de Frans.

Mauris de Vale

Datum rođenja (1896-12-27)27. 12. 1896.
Datum smrti 14. 2. 1952. (dob: 55)
Disciplina Drumski

Karijera uredi

Mauris de Vale je počeo profesionalnu karijeru 1921. kao individualac. Prve godine je osvojio Tur Velgije (hol. Ronde van België), dok je naredne godine imao više uspeha. Osvojio je trke Brisel—Lijež i Brisel—Luksemburg i nacionalno prvenstvo, a na Turu Belgije završio je drugi. Osvojio je nacionalno prvenstvo u sajklo krosu, dok je u drumskoj vožnji bio drugi. 1923. osvojio je samo trku Arlon—Ostende, dok je završio drugi na nacionalnom prvenstvu i na klasiku Pariz—Brisel. 1924. osvojio je etapu na Turu Belgije, a 1925. je osvojio trku Balgeloka. 1926. osvojio je trku Pariz—Menin.

1927. De Vale je vozio Tur de Frans po prvi put. Pobedio je na dve etape i osvojio je drugo mesto u generalnom plasmanu, 1 sat i 58 minuta iza pobednika Nikolasa Franca. Franc je pobedio i naredne godine, a De Vale je završio treći, uz dve etapne pobede. 1928. De Vale je osvojio Tur Baskijske zemlje (šp. Vuelta Ciclista al País Vasco).

Tur Baskijske zemlje, osvojio je i naredne godine, uz drugo mesto na Turu Belgije. A zatim je usledila kruna karijere, osvajanje Tur de Fransa. De Vale je bio lider do sedme etape, kada mu se dva puta probušila guma. To ga je koštalo žute majice, a tri vozača su završila sa istim vremenom, Nikolas Franc, Andre Ledik i Viktor Fontan. Fontan je bio lider, dok nije polomio bicikl i povukao se. Franc je imao istih problema, pa je i on ispao iz borbe. De Vale se razbolio, ali je uspio da pobedi na etapi 20 i osvoji Tur. Nakon njegove pobede, organizator Tura, Anri Degranž je uveo zabranu učestvovanja komercijalnih timova i uveo nacionalne timove, koji su se zadržali na Turu 20 godina.

De Vale se vratio na Tur de Frans 1931. godine i završio je na petom mestu. Iste godine je osvojio Tur Belgije, a zatim je završio karijeru.

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Maurice De Waele