Maurice Chevalier

Maurice Auguste Chevalier (12.9. 18881.1. 1972) bio je francuski glumac, pjevač i popularni zabavljač. Chevalier je svjetsku slavu stekao pjesmama kao što su "Louise", "Mimi" i "Valentine", ali i nošenju slamnatog šešira koga je uvijek nosio na pozornici zajedno sa svojim smokingom, te zahvaljujući kome je postao jedna od najvećih ikona popularne kulture 20. vijeka.

Maurice Chevalier
Maurice Chevalier, cca.1920
Biografske informacije
RođenjeMaurice Auguste Chevalier
12.9. 1888.
Pariz, Francuska
Smrt1. 1. 1972. (dob: 83)
Pariz, Francuska
SupružnikYvonne Vallée (1927-1933)
Nita Ray (1937-1946)

Biografija uredi

Chevalier je odrastao u porodici soboslikara, a show-businessom se počeo baviti 1901. godine, u dobi od 13 godina. Ispočetka je mislio zarađivati za život kao akrobat, ali se zbog ozljede okrenuo pjevanju i glumi. Brzo je otkrio da za to posjeduje talent, te je počeo nastupati u francuskim kabareima, uključujući i znameniti pariški Folies Bergère gdje je započeo i vezu sa slavnom i 13 godina starijom pjevačicom Mistinguett.

Kada je godine 1914. izbio prvi svjetski rat, Chevalier je služio vojni rok. Poslan je na front i u prvim tjednima sukoba je ranjen od šrapnela te zarobljen od Nijemaca. U zarobljeničkom logoru je, nastojeći prekratiti dosadu, počeo učiti engleski jezik ne znajući koliko će mu koristiti u budućoj karijeri. Godine 1916. je pušten iz logora na intervenciju španskog kralja Alfonsa XIII, koji je bio u rodu s njemačkim carem Wilhelmom, a istovremeno i veliki poklonik Mistinguett.

Po završetku rata Chevalier je nastavio nastupati u Parizu, ali je zahvaljujući znanju engleskog, imao nastupe i u Londonu gdje je postupno otkrio jazz i ragtime, i shvatio kako bi mu on mogao obogatiti repertoar. Godine 1922. je otišao na njujorški Broadway. Početne ponude da nastupa u Hollywoodu je odbio na temelju loših iskustava s nekim francuskim nijemim filmovima.

Chevalier je na film došao tek kada se razvila tehnologija zvučnog filma koja je mogla u potpunosti iskoristiti njegove talente. Tako je on postao zvijezda niza popularnih holivudskih mjuzikala krajem 1920-ih i početkom 1930-ih. Američku je publiku osvojio namjernim inzistiranjem na "teškom" francuskom naglasku koji mu je postao zaštitni znak.

Godine 1937. se Chevalier razveo od svoje prve supruge te oženio plesačicu Nitu Ray. S njom se vratio u Pariz gdje je nastupao u nekoliko popularnih filmova. Tamo ga je zateklo izbijanje drugog svjetskog rata i njemačka okupacija. Chevalier je tada podržavao maršala Petaina i kolaboracionistički vichyjski režim. Iako je odbio poziv da nastupa pred nacističkim vođama u Berlinu, pristao je nastupati u Njemačkoj, u istom zarobljeničkom logoru gdje je i sam bio zatočen te je tom prilikom isposlovao puštanje nekoliko desetaka zarobljenika.

Nakon oslobođenja Francuske, sunarodnjaci su imali razumijevanja za njegove postupke, ali je zato u američkom tisku ponekad nazivan izdajnikom. Chevalier je povremeno glumio, ali se uglavnom povukao na seosko imanje i bavio slikanjem. Krajem 1940-ih je počeo surađivati s francuskim komunistima, sudjelujujući na njihovim demonstracijama i zalažući se za zabranu nuklearnog oružja. Zbog toga mu je godine 1951. zabranjen ulazak u SAD.

Nakon smirivanja makartističke histerije u SAD, Chevalier je ponovno primljen u Hollywood gdje je glumio u nekoliko klasičnih mjuzikala, od kojih je danas najpoznatiji Gigi iz 1958. godine. Chevalier je primio brojne nagrade, uključujući Oscara, a nastupati je nastavio sve do sam kraj života.

Eksterni linkovi uredi