Maurice (film)

Maurice
Žanr drama, romantična drama
Režija James Ivory
Produkcija Ismail Merchant
Paul Bradley
Scenario E.M. Forster (roman)
Kit Hesketh-Harvey
James Ivory
Uloge James Wilby
Hugh Grant
Rupert Graves
Denholm Elliott
Simon Callow
Billie Whitelaw
Muzika Richard Robbins
Premijera 1987.
Jezik Engleski jezik
Trajanje 140 min.
Država Flag of the United Kingdom.svg UK
Maurice na Internet Movie Database

Maurice je film iz 1987. godine, snimljen po istoimenom romanu E.M. Forstera. Priča o gej ljubavi s početka 20. veka u Engleskoj, prati život Maurice Halla od njegovih školskih dana nadalje.

Film, u produkciji Merchant Ivory Production i Channel Four Films, režirao je James Ivory, a producirao Ismail Merchant. U glavnim ulogama su James Wilby, Hugh Grant i Rupert Graves. U sporednim ulogama se pojavljuju Denholm Elliott, Simon Callow, Billie Whitelaw i Ben Kingsley.

SadržajUredi

Za kratak prikaz radnje filma, vidi: Maurice (roman).

Razlike u odnosu na romanUredi

Maurice je na početku filma prikazan kao dečak od 11 godina, dok u romanu ima 14. U filmu su izostavljeni gotovo svi filozofski dijalozi i mnogi sporedni zapleti, kao na primer, Mauriceova zaljubljenost u školskog druga, Dickiea. U filmu je posvećeno više pažnje Risleyju, koji je osuđen na 6 meseci teškog rada zbog homoseksualnosti (u romanu nije zatvoren) kako bi se dramatizovala opasnost koju je homoseksualnost nosila u edvardijanskoj eri i da bi se obezbedio jasniji kontekst savremenoj publici zbog koga Clive oseća da mora da odbije Mauricea.

Scena poslednjeg sastanka Mauricea i Aleca prikazana je u pseudo-elizabetanskom kupatilu uz aluzije na Arts and Crafts sa kojim je povezan Edward Carpenter (E.M. Forster je dobio inspiraciju za roman kada je posetio Carpentera i njegovog partnera George Merrilla), ali i na Christophera Marlowea i Shakespearea.

UlogeUredi

Cameo

DVDUredi

DVD je izdat 2002. godine i sadrži scene koje nisu ušle u konačnu verziju kao i komentare reditelja.

NagradeUredi

Venecijanski filmski festivalUredi

OscarUredi

Eksterni linkoviUredi