Carica Matilda

Matilda (1101 - 10. septembar 1167) je bila kćerka i, zato osporena, nasljednica engleskog kralja Henrya I.

Matilda
Carica Svetog Rimskog Carstva;
vojvotkinja Normandije; grofica Anžuja
Empress matilda.jpg
Gospodarica Engleza
Vladavina april - novembar 1441.
Prethodnik Stephen
Nasljednik Stephen
Supružnik Henrik V, car Svetog Rimskog Carstva
Gotfrid V, grof Anžuja
Djeca Henry II, kralj Engleske
Gotfrid VI, grof Anžuja
Vilim Anžuvinski
Dinastija Normanska dinastija
Otac Henry I, kralj Engleske
Majka Matilda od Škotske
Rođenje 1101.
Smrt 10. septembar 1167.

Mladost i prvi brakUredi

Matilda je bila kćerka engleskog kralja Henrika I i Matilde od Škotske, kćerke škotskog kralja Malkolma III i engleske princeze svete Margarete.

Sa sedam godina Matilda je bila zaručena za Henrika V, cara Svetog Rimskog Carstva, te je bila poslana u Sveto Rimsko Carstvo 1111. godine, kako bi tamo bila pripremana za svoju buduću ulogu carice. Matilda i Henrik V su vjenčani 7. januara 1114. godine.

U martu 1116. godine Matilda i Henrik V su posjetili Rim i Toskanu, gdje je Matilda za vrijeme muževe odsutnosti vršila dužnost regenta. Iako je bila oslovljavana kao carica tokom svog braka sa Henrikom V i dugo nakon njegove smrti, upitno je da li je tu titulu mogla nositi pošto je legitimni papa nikada nije krunisao za caricu. Biskupi njenog muža imali su samo ovlasti da je krunišu za njemačku kraljicu, što su i učinili.

Prijestolonasljednica EngleskeUredi

Nakon smrti Henrika V 1125. godine, Matilda je ostala udovica u dobi od dvadeset i tri godine i bez djece. Matildin brat, Vilim Adelin, nestao je nekoliko godina prije kada je brod kojim je putovao potonuo, te je Matilda ostala jedini zakonski nasljednik engleske krune. Vratila se u Englesku i otac ju je priznao za svoju prijestolonasljednicu uz saglasnost barona koji su se zakleli da će je prihvatiti za monarhinju ukoliko Henrik I umre ne ostavivši zakonskog sina.

Godine 1127. ponovno se udala, i to za Gotfrida, nasljednika grofovije Anžuj u zapadnoj Francuskoj. Gotfrid je bio jedanaest godina mlađi od Matilde, koja je udavši se za njega postala grofica od Maine. Njihov brak u početku nije bio sretan; Matilda ga je ubrzo napustila i vratila se ocu. Par se pomirio 1131. godine i nastavio zajednički život. Imali su tri sina: Henrika rođenog 5. marta 1133. godine, Gotfrida rođenog 1134. godine, i Vilima rođenog 1136. godine. Rođenje njenog drugog sina, nazvanog po ocu, bilo je teško i skoro uzrokovalo Matildinu smrt.

Rat sa StefanomUredi

Henrik I je umro 1135. godine i Matilda, koja je u to vrijeme sa mužem živjela u Anžuju, je trebala naslijediti englesku krunu. Međutim, njen rođak, Stjepan od Bloisa, iskoristio je Matildino odsustvo i uzurpirao je tron uz podršku većine barona koji su time prekršili prethodno datu zakletvu Matildi.

Uslijedio je dugi građanski rat tokom kojeg nijedna strana nije bila u prednosti duži period vremena. Stjepanu je najveću podršku pružala njegova supruga, Matilda I, grofica Boulognea, imenjakinja i prva rodica carice Matilde. Matildi je, sa druge strane, veliku podršku pružao njen vanbračni polubrat, Robert od Gloucestera.

Matilda je u najvećoj prednosti bila u aprilu 1141. godine, kada je njena vojska potukla i zarobila Stjepana u bici kod Lincolna, nakon čega je Stjepan zbačen s prijestolja. Matilda je tako dobila kontrolu nad kraljevstvom, ali sebe nije proglasila kraljicom, pošto je tu titulu željela uzeti nakon svoje krunidbe, već se nazivala gospodaricom Engleza. To je također bio običaj kod anglosaksonskih vladarica, a sama riječ queen ("kraljica") je imala korijen u anglosaksonskoj riječi koja je značila "supruga", te je Matilda stoga željela sebe označiti kao vladaricu, a ne vladarevu ženu.

Nedugo nakon što je zarobila Stjepana, njegova supruga je pokrenula napad na Matildu i porazila je u bici kod Winchestera, te u razmjeni oslobodila Stjepana. Nakon dugotrajnih borbi koji su Englesku uveli u razdoblje anarhije Matilda je 1147. bila prisiljena skloniti se kod polubrata u Normandiju. Nakon Robertove smrti bila je prisiljena vratiti se u Anžuj.

Posljednje godineUredi

Matilda ipak nije gubila nadu; Stjepan je uspio osigurati krunu sebi, ali ne i svojim potomcima. Njegova vladavina je bila problematična i engleski baroni su ga natjerali da za svog nasljednika prizna Matildinog najstarijeg sina. Matilda se skrasila u Rouenu u Normandiji tokom posljednjih godina svoga života. Tu je imala vlastiti dvor i vodila je vojvodstvo tokom Henrikove odustnosti. Svjedočila je sukobima njenog najstarijeg sin Henrika i drugog sina Gotfrida, te preranoj smrti dvojice mlađih sinova. Tokom sinove vladavine Matilda je slavljena u Engleskoj i njeno ime je uvijek stajalo pored njegovog.

Matilda je umrla u Rouenu i tamo je sahranjena. Na njenom grobu je natpis: "Velika po rođenju, veća po braku, najveća u potomstvu; Ovdje leži Matilda, kćerka, žena i majka Henrika". Iako krunu nikada nije formalno dobila, ali neko vrijeme jeste vladala, Matilda je uspjela osigurati da njen sin iz braka sa Anžujskim grofom, Henrik naslijedi Stjepana 1154. godine, kao kralj Engleske, prvi iz Dinastije Plantagenet. Matildini su potomci kasnije zavladali cijelim britanskim ostrvom.

PovezanoUredi

Prethodnik: Gospodarica Engleza
(u borbi za prevlast sa Stefanom)
Nasljednik:
Stjepan Stjepan