Matijevići (Kula Norinska)

Matijevići su selo kod Metkovića, u općini Kula Norinska.

Matijevići
Matijevići na mapi Hrvatske
Matijevići
Matijevići
Matijevići na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Kula Norinska
Mikroregija Dolina Neretve
Najbliži (veći) grad Metković
Geografske koordinate
 - z. š. 43.037 N
 - z. d. 17.604 E
Pošta 20 341
Pozivni broj +385 (0)20
Autooznaka DU

Zemljopisni položaj uredi

Matijevići su mjesto smješteno između općinskog središta - sela Kula Norinska i mjesta Momići. Prema popisu stanovnika iz 2001. godine u Matijevićima živi 100 stanovnika, od čega su 98% Hrvati, 1% Srbi i 1% Rumunji.

Iznad Matijevića se uzdiže brdo Bobaj koje se nadovezuje na brdo Kablinu, a kroz Matijeviće protječe rječica Norin koja utječe u rijeku Neretvu u mjestu Kula Norinska.

Povijest uredi

Matijevići se prostiru uz cestovni pravac Metković-Vrgorac koji je nastao početkom 19. stoljeća gradnjom poznate Napoleonove ceste koja je bila temelj današnje državne ceste koja prolazi kroz mjesto.

Najstariji objekt u Matijevićima koji je ostao sačuvan je kapelica Gospe od sedam žalosti na brdu Bobaj, oko 300 metara od samog naselja. Navedena kapelica je napravljena u 19. stoljeću, a legenda kaže da ju je napravila izvjesna žena prezimena Šprlje kao zavjet zbog toga što su joj umirala djeca nakon poroda. Legenda navodi da je nakon izvršenog zavjeta rodila nekoliko žive djece.

Kapelica je obnovljena 1984. godine zajedničkim naporima mještana Matijevića te je danas sačuvana u tom novijem obliku koji nije održao izvornost.

Udruge uredi

Od društvenih sadržaja Matijevići imaju Udrugu lađara "Norin" Matijevići koja od 2006. godine nastupa sa svojom lađarskom ekipom na Maratonu lađa. Ekipa "Norin" Matijevići je 2008. godine na Maratonu lađa osvojila pehar "Ivan Šprlje" za "fair play".

Stanovništo uredi

Prema popisu stnovništva iz 2001. godine u Matijvićima obitava 100 stanovnika[1].

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[2]

Izvori uredi