Matija Filaković

Matija Filaković (Baranjsko Petrovo Selo, 3. IX. 1925. - B. P. Selo, 13. X. 2007), baranjski "pučki" pisac.

Matija Filaković
Baranjski "pučki" pisac
Rođenje(1925-09-03)3. 9. 1925.
Baranjsko Petrovo Selo, Kraljevina SHS (danas Hrvatska)
Smrt13. 10. 2007. (dob: 82)
B. P. Selo, Hrvatska
NacionalnostHrvat (Šokac)
Obrazovanjeosnovna škola
Zanimanjepoljoprivrednik
Poznat/a poknjiževnim djelima (pjesme, pripovijetke, roman)
Suprug/aEva Filaković (djevojački Bačić)
DjecaPavo Filaković
NagradeNagrada "Stjepan Sekereš"

Životopis uredi

Osnovnu je školu pohađao u rodnom mjestu. Otac mu je umro kad je bio vrlo mali pa je odrastao uz majku i starijeg brata, u veoma siromašnoj seljačkoj obitelji. Njegovo rano mladalaštvo obilježio je Drugi svjetski rat, u kome je ostao bez brata. Cijeli radni vijek proveo je u rodnom mjestu sa suprugom Evom, baveći se poljoprivredom. U vrijeme Domovinskog rata bio je u Osijeku. U tjeskobi prognaničkih dana počeo je pisati o životu ljudi u svom selu od davnine do najnovijih dana.

Književni rad uredi

Prvu knjigu (zbirku pjesama "Prograno selo") objavio je 1997. godine u 72. godini života. Objavio je još jednu zbirku pjesama ("Odron vremena"), dvije zbirke pripovijedaka ("Priče iz Petarde" i "Čuvari sjećanja") i jedan roman ("Zemlja nerođenih"). Povoljne recenzije o njegovim knjigama "Zemlja nerođenih" i "Čuvari sjećanja" napisali su književnici Stjepan Tomaš, Lujo Medvidović i Antun Željko Živković.

Društvo pisaca Pannon club iz Belog Manastira dodijelilo mu je 9. VIII. 2007. godine nagradu "Stjepan Sekereš" za životno djelo "zbog promicanja baranjskog govora u zavičajnoj književnosti".

Ostalo uredi

Matijin sin Pavo Filaković (rođ. 1949) je specijalist psihijatar i sveučilišni profesor u Osijeku.

Bibliografija uredi

Izvori uredi

  • (Davorin Taslidžić): "Bilješka o pjesniku" u knjizi "Odron vremena". Slična nenaslovljena bilješka objavljena je i na omotu knjiga "Zemlja nerođenih" i "Čuvari sjećanja"
  • Elektronski katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice
  • Đuro Šovagović: "Matija Filaković: Poljodjelac iz Baranjskog Petrovog Sela vratio se iz progonstva kao pisac > Matijine pjesme i priče očajnički su krik žrtve", Glas Slavonije (dodatak "Magazin", 320), 86, 27406, 13 - Osijek, 24. III. 2007.
  • Daniela Taslidžić: "In memoriam: Baranjski pučki književnik Matija Filaković preminuo u 83. godini > Priče iz Petarde s baranjskim će divanom ostati žive u Matijinim djelima!", Slavonski dom - Baranja, II, 272, 14 - Beli Manastir, 18. X. 2007.