Matej Meštrović

Matej Meštrović (Zagreb, 16. lipnja 1969.), hrvatski pijanist i skladatelj. Sin je pijanistice Sretne Meštrović.

Matej Meštrović
Matej Meštrović (2013.)
Lični podaci
Datum rođenja16. lipnja 1969.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
PrebivališteSamobor
Zanimanjepijanist i skladatelj
Muzički rad
Period aktivnosti1980-ih—danas
Žanrozbiljna, suvremena i filmska glazba
Instrumentglasovir
Ostalo
NagradeNagrada Grada Zagreba
Nagrada Oktavijan
Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary
Nagrada za najbolji turistički film u svim kategorijama na međunarodnom festivalu "Tourfilm" u Poznanu
Nagrada Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film
Grand Prix Italia - na 47.međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu
Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil
Službene stranicewww.sudar.com.hr

Životopis uredi

Matej Meštrović jedan je od najsvestranijih hrvatskih umjetnika. Rođen je 16.06.1969. u Zagrebu u umjetničkoj obitelji. Nakon završene srednje Funkcionalne muzičke škole, smjer klavir u klasi prof. Ljerke Čavić – Tomčik, upisuje Muzičku Akademiju u Novom Sadu u klasi prof. Arbo Valdma. Godine 1988. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Pavice Gvozdić te apsolvira godine 2000. Prvi veći nastup održava kao šestogodišnjak u Hrvatskom glazbenom zavodu. Od 1982. do 1990. godine osvaja prve nagrade na bijenalnim natjecanjima učenika i studenata Hrvatske i bivše Jugoslavije. Na Danima hrvatske glazbe sudjeluje kao najmlađi kompozitor (1985). U siječnju 1990. godine "spašava" praizvedbu baleta "KRALJEVO" Borisa Papandopula pročitavši i naučivši za tri dana kompletan rukopis ovog opsežnog glazbenog djela, dva tjedna prije premijere. Nakon "KRALJEVA" godinu dana radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao korepetitor. Iste godine vodi zbor dječačkog sjemeništa u Zagrebu.

Uspješan je glazbenik i skladatelj, a ogledao se i kao redatelj u domeni dokumentarnog i putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nastupio je na festivalu nove umjetničke glazbe Muzičkom biennalu u Zagrebu s američkom harfisticom Georgiom Kelly.

U Amsterdamu je dvije godine skladao operu “Gypsy Girl” za talijanskog dirigenta i producenta operne glazbe Giuseppea Raffu.

Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za izvanrednu realizaciju hrvatskog paviljona i izložbe na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. u Lisabonu.

Često surađuje s redateljem i putopiscem Stipom Božićem. Njegova glazba skladana za Božićeve dokumentarne filmove “Dubine”, “Sjeverni Pol” , “Dhalaugiri” i “Reticent Wall”, koji je osvojio prvu nagradu na “Međunarodnom festivalu” u Trentu u Italiji nalazi se i na nosačima zvuka "Svete Planine Svijeta" te "Pustinje Svijeta".

Skladao je glazbu za film redatelja Tomislava Rukavine “Dreamscape”, prikazan na EXPO 2000 u Hannoveru.

Od 2001. do danas surađuje sa redateljem Zdravkom Mustaćem, te sklada glazbu za njegove filmove "Sjeti se Sali", "Rat za Harmagedon", "Zramanja i Po", "Morena", ˝Sinaj˝, te "Bastion".

U listopadu 2001. osvaja specijalnu nagradu Međunarodnog udruženja turističkih novinara FIJET na “Međunarodnom festivalu turističkog filma” u Splitu za autorski film “Croatian Dream”, a 2004. za "Croatian Dream Dubrovnik", kao i Posebnu nagradu gradonačelnika Karlovyh Vary (Češka).

Meštrovićev autorski CD pod naslovom "Zvuci Velebita" distribuiran je u nakladi od 45.000 primjeraka uz ugledni časopis "National Geographic".

U listopadu 2005. osvaja nagradu za najbolji turistički film u svim kategorijama na međunarodnom festivalu "Tourfilm" u Poznanu.

Kao skladatelj i redatelj, ostvaruje projekt promocije hrvatske spomeničke baštine pri UNESCO-u.

Surađuje kao klavirski aranžer na gotovo svim albumima crossover pijaniste Maksima Mrvice.

Godine 2009. osniva ansambl “Orient Expresto” za dva klavira i udaraljke sa pijanisticom Kristinom Bjelopavlović i udaraljkašem Bornom Šercarom te s njima uspješno nastupa u Beču, Tokiju, Zagrebu, Dubrovniku i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Godina 2010. posebno je bogata za Meštrovića. Muzički Informativni Centar objavljuje njegov notni materijal za dva klavira "Twenty Fingers" Arhivirano 2013-10-29 na Wayback Machine-u, dok on završava autorsku glazbu za serijal Stipe Božića "Pustinje Svijeta", dobija nagradu "Oktavijan" na "Danima hrvatskog filma" za film "Hercegovina - Zemlja Svjetlosti", za EXPO u Shangaju sklada glazbu za hrvatski paviljon, Aquarius Records objavljuje mu autorski CD "Deserts Of The World" nominiran za Porina 2011. te osvaja nagradu "Baldo Čupić" za najbolji nacionalni turistički film “Zagreb Zagreb” koja uključuje i prikazivanje filma u 50 država širom svijeta.

Potkraj 2012. godine počinje suradnju s ansamblom "Sudar Percussion", gdje osim kao pijanist sudjeluje i kao autor. Nakon odličnih zajedničkih koncerata Sudara i Mateja, u travnju 2013. započinje zajedničko snimanje autorskog albuma radnog naziva "CROATIAN EAT SUITE".

U srpnju 2013. vlastitom skladbom "Neka Uđu" - pisanom za udaraljkaški ansambl Sudar Percussion, Simfonijski orkestar Muzičke akademije iz Zagreba, Zbor Libertas i ansambl Linđo - otvara 64. Dubrovačke ljetne igre.

Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nagrade i priznanja uredi

  • Nagrada Grada Zagreba za izvanrednu realizaciju hrvatskog paviljona i izložbe na Svjetskoj izložbi EXPO ’98. u Lisabonu.
  • Nagradu Oktavijan na Danima hrvatskog filma za film "Hercegovina - Zemlja Svjetlosti"
  • Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary za film "Croatian Dream Dubrovnik"
  • Nagrada za najbolji turistički film u svim kategorijama na međunarodnom festivalu "Tourfilm" u Poznanu.
  • Film “Zagreb Zagreb” - dobitnik je nagrade Baldo Čupić za najbolji nacionalni turistički film na međunarodnom festivalu turističkog filma - IPF' CRO. u Solinu. Grand Prix Italia - na 47.međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu. Arara de Bronze - međunarodni festival turističkog filma TourFilm Brazil.

Vanjske poveznice uredi