Massimo Ranieri

Massimo Ranieri (je umjetničko ime Giovannia Calonea), talijanskog pjevača, filmskog i kazališnog glumca, i televizijskog showmana.

Massimo Ranieri
Lični podaci
Ime po rođenjuGiovanni Calone
Datum rođenja3. maj 1951.
PorijekloNapulj, Italija
Muzički rad
Žanrpop
InstrumentVokal
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Massimo Ranieri rođen je u Napulju (u kvartu Santa Lucia) 3. maja, 1951. On je jedan od najpopularnijih talijanskih izvođača zabavne muzike, u posljednjih 30 godina. Pažnju publike svratio je na sebe pobjedivši na Canzonissimi (natjecanju zabavne muzike) 1970. i 1972. sa pjesmama; L'Amore è un attimo i Chi sarà. Predstavljao je Italiju na Pjesmi Eurovizije 1971. (zauzeo je 5 mjesto sa L'amore è un attimo), i 1973. (osvojivši 13 mjesto sa - Chi sarà con te). Pobijedio je na Festivalu Sanremo, pjesmom - Perdere l'amore, koja je postala i jedan od njegovih najvećih hitova. Od sedamdesetih je stalno prisutan na talijanskoj televiziji, kao voditelj ili pjevač. 1970. , debitirao je na filmu redatelja Maura Bologninia - Metello, od tada ga stalno angažiraju na filmu i brojnim kazalištima. Danas njegov CD, Oggi e dimane - sa vlastitim obradama izvornih napoletanskih pjesama, otsviranim na sjevernoafričkim instrumentima - postiže dobar uspjeh kod talijanske publike.

  • Njegova najpopularnija ploča je vjerovatno - Rose rosse, sa pjesmama Rose rosse i Quando l'amore diventa poesia.

Biografija uredi

Rođen je u siromašnoj napoletanskoj obitelji, kao četvrto dijete od njih osmoro, morao je već zarana zarađivati za život. Tako je i pjevao na prigodičarskim ceremonijama za novce. 1964. njegov talent uočili su Gianni Aterrano i Sergio Bruni, koji su mu dali umjetničko ime Gianni Rock i poslali ga u New York, gdje je prvi put nastupio na pozornici. Od 1966. nastupa pod imenom - Massimo Ranieri (Canzonissima).

Vanjske veze uredi