Масариков универзитет

(Preusmjereno sa stranice Masarikov univerzitet)

Масариков Универзитет (češ. Masarykova univerzita; лат. Universitas Masarykiana Brunensis) је универзитет у Брну, Чешка Република, основан 1919. године. Састоји се од девет факултета.

Масариков универзитет
Masarykova univerzita
лат. Universitas Masarykiana Brunensis
Logo univerziteta
Хисторија
Оснивање1919.
Администрација
РекторМартин Бареш
Студенти
Број студената35.115
УдружењаЕРАСМУС, АУЕ, УМ
Локација
Седиште
  – град
  – држава

Брно
Чешка
Кампусурбани

Историјски развој универзитета uredi

Највећа захвалност оснивању овог универзитета припада наравно Томашу Гаригу Масарику, професора на Карловом универзитету и касније првом председнику Чехословачке. У оквиру своје научне и политичке улоге велику пажњу је посветио развоју чехословачке интелектуалне својине и већ осамдесетих година 19. века је истицао потребу веће конкуренције у начној сфери. У том контексту је указивао на то да је тадашњем једином универзитету у Прагу потребан конкурент. Оснивање другог Чешког универзитета је веома дуг временски период био један од главних приоритета а у томе је имао подршку шире јавности. Највећи проблем је представљао избор места за оснивање универзитета. Иако је већина јавности била за оснивање универзитета у другом највећем граду Чешке противници овог плана су били брњенски Немци, који су Брно тотално политички освојили и бојали су се да би то довело до слабљења њиховог утицаја.

Тек након завршетка Првог светског рата и распада тадашње Аустро-угарске монархије створили су се услови за оснивање универзитета. За његово седиште био је предлаган и Оломоуц али је предност свакако дата Брну. Основан је као други чешки универзитет 28.јануара 1919. године. У време оснивања имао је 4 факултета (правни, медицински, природноматематички и филозофски).

Из политичких разлога за време комунистичког режима Масариков универзитет је носио назив Јана Евангелиста Пуркиња познатог Чешког цитолога (1960.-1989.).

За свој информациони систем, Масариков универзитет 2005. године је добио награду EUNIS Elite Award.

Факултети uredi

  • Медицински факултет (1919)
  • Правни факултет (1919)
  • ПМФ (1919)
  • Факултет умјетности (1919)
  • Филозофски факултет (1946)
  • Фармацеутски факултет (1952-1960) ; сада самостални универзитет
  • Факултет економије и управе (1991)
  • Факултет за информатику (1994)
  • Факултет за социјалне студије (1998)
  • Факултет за спорт и екологију (2002)

Слике универзитета uredi

Референце uredi

Спољашње везе uredi