Otvori glavni meni

Masovno ubistvo u Velikoj Ivanči

(Preusmjereno sa Masakr u Velikoj Ivanči)

Masovno ubistvo ili Masakr u Velikoj Ivanči se dogodilo ujutro 9. aprila u selu Velika Ivanča u opštini opštini Mladenovac u Srbiji kada je hicima iz pištolja ubijeno 13 ljudi. Lice koje se sumnjiči kao počinitelj je 60-godišnji Ljubiša Bogdanović, veteran rata u Hrvatskoj. Prema navodima srpskih i drugih medija, on je prvo u svojoj kući ubio svoju 83-godišnju majku Dobrilu i svog 42-godišnjeg sina Mikaila; potom je provalio u susednu kuću porodice Despotović gde je pobio svih pet članova, uključujući 2-godišnjeg Davida; zatim je ubio po dvoje članova porodica Jelasić, Mijailović i Stekić. Lančano ubistvo, koje je trajalo oko pola sata, završilo je dolaskom policije i pokušajem počinitelja da izvrši samoubistvo hicem u glavu. Na licu mesta je ubijeno 12 ljudi, a jedna od žrtava je kasnije preminula u bolnici u Beogradu. Sam Bogdanović je preminuo 11. aprila 2013 godine.

Masovno ubistvo u Velikoj Ivanči
Lokacija Velika Ivanča, Mladenovac, Srbija
Datum 9. april 2013 (2013-04-09)
05:00–05:30 CEST (03:00–03:30 UTC)[1]
Vrsta napada lančana pucnjava
Oružje pištolj Zastava CZ 88 9mm
Mrtvih 14 (uključujući počinitelja)
Ranjenih 1
Osumnjičeni počinitelj Ljubiša Bogdanović

Vlada Srbije je na izvanrednoj sednici odlučila da 10. april bude dan nacionalne žalost u Srbiji.

PočiniteljUredi

Ljubiša Bogdanović
Biografski podatci
Rođenje1953
Velika Ivanča, NR Srbija, FNRJ
Smrt11. april 2013. (dob: 59–60) [2]
Beograd
Uzrok smrtisamoubistvo hicem iz vatrenog oružja [2]
RoditeljiDobrila Bogdanović (majka, ubijena)
DjecaBranko Bogdanović (sin ubijen)
Slavica Bogdanović
Zorica Lazić[3]
Karijera
Zanimanjebivši radnik u fabrici

Ljubiša Bogdanović, koji se smatra počiniteljem, je rođen 1953. u Velikoj Ivanči. Srpski mediji su pisali kako mu je u detinjstvu otac izvršio samoubistvo, te da su on i njegov brat Radmilo bili vaspitani od deda Obrada koji ih je tukao svaki put kada bi počinili neku grešku. Bogdanović je zajedno sa sinom Brankom radio u fabrici za preradu drva u slovenačkom vlasništvu, gde su oboje 2012. dobili otkaz. Bogdanović je za vreme rata u Hrvatskoj 1991. služio četiri i po meseca na slavonskom ratištu. Od 1981. je imao dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

Motivi zločina su predmet spekulacija. Komšije su Bogdanovića opisivali kao "mirnog", ali su se pojavili napisi o tome da je zlostavljao porodicu, kao i da se sa sinom posvađao zbog toga što nije odobravao njegovu vezu sa izvesnom devojkom. Drugi navode istoriju duševnih bolesti u porodici Bogdanovićevih, pa se navode njegov rođak i stric, od kojih je potonji umro u duševnoj bolnici.

V. takođeUredi

IzvoriUredi