Masakr u Dunblaneu

Masakr u Dunblaneu (engleski: Dunblane massacre) je naziv za masovno ubistvo koje se 13. marta 1996. dogodilo u osnovnoj školi u škotskom gradu Dunblane. Počinitelj, nezaposleni trgovac Thomas Hamilton, je tada ubio 17 učenika i nastavnika prije nego što je izvršio samoubistvo. Namjerno izazvana smrt školske djece je duboko potresla britansku i svjetsku javnost, a činjenica da je počinitelj koristio vatreno oružje za koje je imao urednu dozvolu je potakla kampanju da se u Velikoj Britaniji u potpunosti zabrani držanje oružja od strane privatnih osoba. Laburisti su to uzeli kao dio svog programa, te nakon dolaska na vlast 1997. godine donijela jedan od najstrožih takvih zakona u Evropi, gotovo potpuno onemogućivši privatnim osobama da posjeduju bilo kakvu vrst vatrenog oružja.

Masakr u Dunblaneu
LokacijaDunblane, Škotska
Datum13. mart 1996
9:30 (UTC)
MetaUčenici i nastavnici osnovne škole Dunblane Primary School
Vrsta napadaMasovno ubistvo, orgijastičko pucanje, ubistvo i samoubistvo
Mrtvih18 (uključujući počinitelja)
Ranjenih15[1]
PočiniteljiThomas Hamilton

Hronologija događaja uredi

13. marta 1996. nezaposleni Tomas Vejt Hamilton (rođen Tomas Vejt, 10. maja 1952. godine) ušao je u školu naoružan revolverom. Kod sebe je imao 743 metka, a ispalio je 109 metaka. Policija je kasnije otkrila da je Hamiltonova jakna bila puna municije.

Nakon što je ušao u školu, Hamilton je krenuo ka sali za fiskulturu pucajući usput u petogodišnjake i šestogodišnjake, ubijajući svakog ko mu se našao na putu. Petnaestoro dece i jedna učiteljica, Gven Mejor, umrli su na mestu. Hamilton je napustio gimnaziju kroz izlaz za hitne slučajeve. Sa igrališta je ispalio nekoliko metaka ka učionicama. Jedna od učiteljica shvatila je da se nešto loše dešava i naredila deci da se sakriju ispod stola. Nekoliko metaka kasnije je pronađeno u naslonima dečijih stolica. Hamilton je takođe pucao u grupu dece koja je prolazila kroz hodnik, povređujući jednu učiteljicu. Zatim je ušao u salu za fizičko vaspitanje gde je ispalio sebi metak u usta. Bio je mrtav na mestu.

Jedanaestoro dece i tri odrasle osobe bile su odvezene u bolnicu. Jedno od dece je umrlo na putu za bolnicu, a ostali su preživeli.

Zanimljivost uredi

Braća Džejmi (tada 10-ogodišnjak) i Endi Mari (tada 9-ogodišnjak) preživeli su ovaj masakr tako što su se sakrili ispod direktorovog stola. Danas su obojica poznati škotsko-britanski teniseri. Ovo je za njih bolna uspomena, tako da odbijaju da o tome pričaju u javnosti.

Izvori uredi

Napomene uredi

Literatura uredi

  • Dunblane Unburied, Sandra Uttley, BookPublishingWorld (8 Mar 2006), ISBN 1-905553-05-6.

Eksterni linkovi uredi