Masakr u Columbineu

Masakr u srednjoj školi Columbine (engleski: Columbine High School massacre) se odigrao u utorak 20. aprila 1999. godine u srednjoj školi Columbine, smještenoj u Columbineu, neinkorporiranom području okruga Jefferson u američkoj državi Colorado, smještenoj u blizini gradova Denver i Littleton. Dva učenika - Eric Harris i Dylan Klebold - su tom prilikom napali napali učenike i osoblje, ubivši 12 učenika i jednog nastavnika, te ozlijedivši 21 učenika uz 3 koja su ozlijeđena prilikom pokušaja bijega iz škole. Napadači su nakon toga izvršili samoubistvo. Taj je događaj predstavljao četvrti najveći školski masakr u američkoj historiji - iza katastrofe škole u Bathu 1927. godine, masakra na Virginia Techu 2007. godine i Masakra na Univerzitetu Teksasa 1966. godine, odnosno najveći u historiji američkih srednjih škola.

Masakr u srednjoj školi Columbine
Lokacija Columbine, Colorado, SAD
Datum 20. april 1999.
11:19 – 12:08
Meta učenici i nastavnici srednje škole Columbine.
Vrsta napada školska pucnjava, masovno ubistvo, masakr, ubistvo i samoubistvo, suicidallni napad, pokušaj napada improviziranim eksplozivom
Mrtvih 15 (uključujući 2 počinitelja)
Ranjenih 24
Počinitelji Eric Harris i Dylan Klebold

Masakr je duboko potresao i šokirao američku javnost, s obzirom na svoje razmjere, iznenadnost kao i na okolnosti te nikada pravilno razjašnjene motive. Zbog toga je odmah postao predmetom brojnih debata, odnosno argument koga su koristili protivnici američkog prava na držanje oružje. Rasprave su se osim oružja ticala i svakodnevnice američkih srednjih školama, postojanja klika, raznih supkultura kao i uticaja muzike, nasilnih filmova i video-igara na američku omladinu. Reakcije američke javnosti neposredno nakon masakra se često navode kao školski primjer moralne panike.

Masakr u Columbineu je postao inspiracija za brojna umjetnička djela, a međunarodnoj javnosti je, između ostalog, poznat i po Bowling for Columbine, popularnom i Oscarom nagrađenom dokumentarcu Michaela Moorea.

Eksterni linkoviUredi

Koordinate: 39°36′12″N 105°04′29″W / 39.60333°N 105.07472°W / 39.60333; -105.07472