Masakr u školi Santa María

Masakr u školi Santa Maria ili Masaskr u školi Santa María de Iquique je naziv za masovno ubistvo rudara šalitre i članova njihovih porodica koje su 21. decembra 1907. godine počinili pripadnici čileanske vojske u mjestu Iquique na sjeveru zemlje. Incident je bio kulminacija štrajka u rudnicima šalitre pokrenutog 10. decembra, a pri čemu su štrajkaši zahtijevali povećanje plaća, ukidanje isplate u tokenima umjesto novca, bolju sigurnost na radnom mjestu i druga poboljšanja životnih uvjeta. Štrajkaši, čiji je broj narastao na preko 12.000 ljudi, su se okupili u Iquiqueu gdje su svoje zahtjeve namjeravali predati predstavnicima vlade predsjednika Pedra Montta. Njegov ministar unutrašnjih poslova Robert Silva Renard je, međutim, dobio zapovijed da štrajk skrši svim sredstvima, te je štrajkašima dao ultimatum od sat vremena da se raziđu. Po njegovom isteku su čileanske trupe otvorile paljbu iz pušaka i mitraljeza, a potom ranjenike dokrajčili sabljama i bajunetima. Preživjeli rudari koji su uspjeli pobjeći su potom bili izloženi strahovladi i masovnom zlostavljanju u rudnicima, te je radnički pokret u Čileu bio de facto ugušen sljedećih nekoliko godina.

Masakr u školi Santa María

Plaza Montt, jedno od poprišta masakra, nekoliko sati kasnije
Vrijeme:21. decembar 1907
Mjesto:Iquique, Čile
Rezultat: pobjeda čileanske vlade
(štrajk skršen, zahtjevi štrajkaša odbačeni)
Sukobljene strane
pobunjeni radnici

Čile čileanska vlada

Komandanti i vođe
Pedro Montt
Roberto Silva Renard
Žrtve i gubici
2000 mrtvih 300 mrtvih

Iako je Monttova vlada uložila velike napore da cenzurira sve vijesti, odnosno zataška masovno krvoproliće, događaji u Iquiqueu su ostavili snažan dojam na Čileance i tokom sljedećih godina i decenija se odrazili na politiku i kulturu. Renard je godine 1914. preživio pokušaj atentata od strane španskog anarhista Antonija Ramona kojim je njime pokušao osvetiti pobijene radnike.

Godine 1967. je Luis Advis Vitaglich masakr ovjekovječio u kompoziciji Cantata de Santa Maria de Iquique, koja se smatra jednim od najpoznatijih djela u historiji čileanske muzike. Godine 1976. masakr predstavlja ključni dio zapleta kubanskog epskog filma Cantata de Chile.

Vanjske veze uredi