Masakr na dan sv. Bricea

Masakr na dan sv. Bricea (engleski: St. Brice's Day Massacre) je naziv za masovno ubistvo Danaca koji su se zatekli na teritoriji Kraljevine Engleske 13. novembra 1002. a koje je izvedeno po naređenju kralja Ethelreda Nespremnog. O razmjerima ubistva, kao i motivima nema podataka, iako se oni mogu naslutiti na temelju kraljevske povelje koju je Ethelred 1004. izdao kako bi objasnio obnovu današnje Kristove crkve u Oxfordu. Kralj navodi kako je crkva morala biti obnovljena nakon što je spaljena od građana koji su odatle pokušali potjerati Dance koji su se pokušali skloniti pred masakrom. Među najpoznatijim žrtvama masakra su Pallig, Ethelredov danski dvorjanin i earldoman Devonshire, kao i njegova supruga Gunhilde; potonja je, prema tradiciji, bila kćer kralja Haralda Plavozubog i sestra kralja Svena Rašljobradog.

Gunhildina smrt se među historičarima često tumači kao povod za Svenove invazije na Englesku koje će kulminirati Knutovim osvajanjem nekoliko godina kasnije. Dio historičara, pak, navodi kako se neposredno prije masakra Pallig odmetnuo od kralja, davši mu povod za masakr.

S obzirom da je masakr potaknuo seriju događaja koja će nekoliko decenija kasnije kulminirati krajem anglosaksonske Engleske, postao je kasnije predmetom rasprave među historičarima. Dio smatra da je po razmjerama bio ograničen, dok dio smatra kako je kralj na njega bio prisiljen dubokim nezadovoljstvom podanika zbog plaćanja danegelda, intenziviranjem vikinških napada u prethodnim godinama i milenarističke histerije.

Vanjske veze uredi