Masakr na Zongu

Masakr na Zongu je masovno ubistvo robova koje je 1781. godine izvela posada britanskog broda za prijevoz robova Zong tokom putovanja na Karipskom moru, poznato po tome što je izazvalo skandal i potaklo sudske parnice koje će nekoliko decenija kasnije dovesti do zabrane trgovine robljem u Britanskom Imperiju.

A painting entitled "The Slave Ship" by J. M. W. Turner. In the background, the sun shines through a storm while large waves hit the sides of a sailing ship. In the foreground, slaves are drowning in the water, while others are being eaten by large fish
Brod za prijevoz robovimna, slika engleskog umjetnika J. M. W. Turnera koja prikazuje masovno ubistvo robova, inspirirana stvarnim događajem na Zongu[1]

Zong je 18. augusta 1781. isplovio iz Accre (u današnjoj Gani) sa tovarom od 442 robova kupljenih na tamošnjim tržnicama i namijenjenih prodaji na tadašnjoj britanskoj koloniji Jamajci. Prije nego što je stigao do odredišta, zbog greške u navigaciji, ali i prentatrpanosti robovima, se ispostavilo da mu nedostaju zalihe pitke vode. Posada je riješila problem tako što je 29. novembra u tri grupe višak robova bacila u more. Cijeli je slučaj do javnosti stigao nakon što su vlasnici broda pokušali naplatiti osiguranje, a što je osiguravatelj, sumnjajući u prevaru, odbio potvrditi. To je dovelo do parnice na londonskom sudu, koje je 6. marta 1783. završilo u korist brodovlasnika; na presudu je uložena žalba pred Sudom kraljeve klupe gdje je pod predsjedanjem uglednog pravnika Williama Murraya presuđeno da se zbog novih dokaza mora održati novo suđenje.

Iako to novo suđenje nije održano, cijeli je slučaj dao značajan zamah abolicionističkom pokretu u tadašnjem Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno potakao donošenje prvih zakona kojima se nastojala regulirati i ograničiti trgovina robljem.

Izvori uredi

  1. Burroughs 2010, p. 106.

Vanjske veze uredi