Masakr na Ovčari

Ovo je glavno značenje pojma Masakr na Ovčari. Za naselje u općini Levanjska Varoš, Hrvatska, v. Ovčara (Levanjska Varoš).

Masakr na Ovčari, znan i kao masakr vukovarske bolnice, odnosi se na ubijanje ratnih zarobljenika i civila od strane sprske paravojske i JNA na farmi Ovčara, južno od Vukovara, 20.11. 1991. tijekom rata u Hrvatskoj. Pokolj se odigrao nedugo nakon što su JNA, Teritorijalna odbrana (TO) i srbijanske paravojne postrojbe osvojile Vukovar. Bio je to najveći pojedinačni masakr cijelog rata počinjen u jednom danu, te je u to vrijeme bio najteži ratni zločin na tlu moderne Europe od završetka drugog svjetskog rata.

Masakr na Ovčari
Masakr vukovarske bolnice
Spomen groblje Ovčara
LokacijaGrabovo, okolica Vukovara,  Hrvatska
Koordinate45°17′44″N 19°03′33″E / 45.29556°N 19.05917°E / 45.29556; 19.05917
Datum20.-21. XI 1991.
MetaHrvati; Srbi i drugi dobrovoljci koji se pridružili hrvatskoj vojsci
Vrsta napadastrijeljanje
Mrtvih255-260
PočiniteljiTeritorijalna odbrana, srpska paravojska Leva Sudoperica; JNA
Motivprotivljenje hrvatskih snaga da Vukovar postane Republika Srpska Krajina

Tijekom zadnjih dana bitke za Vukovar, dogovorena je evakuacija ranjenika iz vukovarske bolnice od hrvatskih vlasti, JNA i europske promatračke misije u suradnji sa Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). JNA je ipak na kraju zabranila pristup osoblju ICRC-a bolnici, te preuzela 300 osoba iz te ustanove, sastavljena uglavnom od Hrvata, ali i Srba, Mađara, Bošnjaka i dva strana dobrovoljca koji su se borili na strani hrvatske vojske. Isprva su prebačeni u barake JNA. Nekoliko ih je identificirano kao osoblje bolnice te je odvojeno od skupine, dok je ostatak prebačen prema farmi Ovčara, južno od Vukovara. Kada su se našli u farmi, zarobljenici su prebijani nekoliko sati prije nego je JNA napustila tu lokaciju, te ih ostavila u rukama TO-a i srpskih paravojnika. Zarobljenici su prebačeni u iskopanu rupu, strijeljani u skupinama od 10-20 ljudi, te potom zakopani u masovnu grobnicu.

Ova masovna grobnica je otkrivena potkraj 1992. te ju je štitio UNPROFOR. 1996., ekshumirani su ostaci 200 leševa iz grobnice uz pomoć istražitelja koje je vodio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Još 61 zarobljenik se smatra nestalim, a hrvatske vlasti smatraju da su likvidirani na drugoj, nepoznatoj lokaciji. MKSJ je osudio dva službenika JNA zbog povezanosti sa ovim masakrom, a sudio je i bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. U znak sjećanja na žrtve ovog zločina 2006. godine otvoren je Spomen dom Ovčara.

Galerija uredi

Izvori uredi

  • Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logoraša (Javna ustanova).
  • Izvor podataka: Privremena evidencija Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, 2. listopada 2006.
  • Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Urednik: Danijel Rehak, HDLSKL

Eksterni linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ovčara