Masakr na Noć vještica

Masakr na Noć vještica ili Trodnevni rat odnosi se na seriju krvavih događaja koji su se od 30. listopada do 1. studenog 1992. odvili u Angoli u sklopu građanskog rata. Masakr se zbio neposredno nakon općih izbora u Angoli, prvih takvih u povijesti zemlje. Tada vladajuća MPLA je odnijela pobjedu na ovim izborima, što je dovelo do burne reakcije UNITA-e, koja je smatrala da su izbori namješteni. Kako ni MPLA ni UNITA nisu ostvarile potrebnu većinu u predsjedničkom dijelu izbora, prema ustavu se trebao organizirati drugi krug izbora.

Retorika obaju strana je postepeno eskalirala, a sve je kulminiralo napadom snaga MPLA na snage UNITA-e u Luandi. Došlo je do sukoba koji je kulminirao smrću brojnih uglednika UNITA-e, među kojima su i Jeremias Chitunda, Elias Salupeto Pena i Aliceres Mango, koji su izvučeni iz svojih automobila i ustrijeljeni. U naredna tri dana, tisuće birača UNITA-e i FNLA su masakrirani diljem Angole.

U napadima je ubijeno preko 10,000 simpatizera opozicijskih stranaka, mahom pripadnika naroda Ovimbundu i Bakongo, mada neki izvori brojku dovode i do 40,000 mrtvih.