Otvori glavni meni


Martina Filjak (Zagreb, 14. prosinca 1978.) je hrvatska pijanistica, kći pijanista Ranka Filjka.

Martina Filjak
Generalne informacije
Rođenje 14. prosinca 1978.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Zanimanje pijanistica
Žanr(ovi) ozbiljna glazba
Instrument(i) glasovir
Djelatni period 1990. do danas
Diskografska kuća Tutico, Naxos Records, SONY Classical
Nagrade
Mladi glazbenik godine
Nagrada Vladimir Nazor
Nagrada Milka Trnina
Nagrada Orlando
Red hrvatskog pletera
Nagrada Judita
Web stranica
www.martinafiljak.com

Sadržaj/Садржај

ŽivotopisUredi / Уреди

Školovala se na konzervatoriju u Beču, Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Vladimira Krpana, Hochschule für Musik und Theater u Hannoveru, te na prestižnoj Como Piano Academy. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. 2007. godine, osvojila je 5. mjesto u završnici međunarodnog natjecanja Ferruccio Busoni u Bolzanu a potom i 1. nagradu na natjecanju Viotti u talijanskom Vercelliju. 2008. nagrađena je 5. nagradom na natjecanju UNISA u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici te 1. nagradom i zlatnom medaljom na natjecanju Maria Canals u Barceloni. Iste godine, u Hrvatskoj je primila nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika , Vladimir Nazor Ministarstva kulture za izvedbe Brahmsovog 1. koncerta i Kelemenovog 1. koncerta te Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama. U kolovozu 2009. dobiva 1. nagradu i niz specijalnih priznanja na međunarodnom natjecanju u Clevelandu.

Budući nastupi 2009. i 2010. uključuju gostovanja uz Bilbao Symphony Orchestra, Moscow State Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica di Savona, Tenerife Symphony Orchestra, Torino Philharmonic Orchestra, Zagrebačku Filharmoniju, Cantus ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a te nastupe u prestižnim dvoranama poput Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, Salle Cortot u Parizu , Carnegie Hallu u New Yorku . U 2010. godini, predviđen je izlazak debitantskog albuma za tvrtku Naxos.

DiskografijaUredi / Уреди

  • 2001. – album »Piano passionato« / Martina Filjak / Tutico Classic
  • 2011. – CD »Antonio Soler: Keyboard Sonatas Nos. 1–15« / Martina Filjak, Piano / Naxos Records
  • 2013. – CD »Robert Schumann: Andante and Variations Op. 46« / Jan Vogler, Christian Poltéra (Cellos), Juho Pohjonen, Martina Filjak (Pianos), Johannes Dengler (Horn) / SONY Classical

Nagrade i priznanjaUredi / Уреди

IzvoriUredi / Уреди

Vanjske povezniceUredi / Уреди