Martin Kippenberger

Martin Kipenberger (njem. Martin Kippenberger; rođen 25. februara 1953. u Dortmundu — umro 7. marta 1997. u Beču), bio je njemački slikar, vizuelni i plastični umjetnik. Poznat je po upotrebi širokog spektra umjetničkih stilova i medija, kao i zbog svoje provokativne i konfliktne ličnosti u javnim nastupima.

Martin Kippenberger
Biografske informacije
Rođenje(1953-02-25)25. 2. 1953.
Dortmund, Zapadna Njemačka
Smrt7. 3. 1997. (dob: 44)
Beč
Nacionalnostnjemačka

Kipenbergera se smatra jednim od najtalentovanijih umjetnika svoje generacije[1] u koju se svrstavaju i Albert Ulen Markus Ulen, Verner Bitner, Georg Herold, Dieter Guls i Ginter Forg.

Biografija uredi

Martin je studirao na Akademiji lijepih umjetnosti u Hamburgu, radeći u početku pod Polkeovim utjecajem. Godine 1978. osnovao je „Kipenbergov berlinski biro“. Njegovo široko interesovanje za fotografiju, kolaž i skulpturu navodi ga da proizvede brojne instalacije u kojima dovodi u pitanje stvari kao što su red, racionalnost i potreba za jedinstvom. Njegova strategija se sastojala u kreiranju uznemirujućih djela koja su predstavljena kao površna, međutim ispod naizgled neozbiljnog aranžmana kriju se ozbiljna pitanja moralne odgovornosti umjetnika u odnosu na vrijednosti i uvjerenja zapadne kulture. Za postizanje takvog rezultata koristi se montažom i aranžmanom predmeta iz svakodnevnice što nerijetko uključuje i „sopstvenu sliku“ u vidu lutke manekena, što doprinosi umjetnikovom ciničnom doživljaju života i tadašnjih aktuelnih umjetničkih tendencija kao što je neoekspresionizam. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je instalacija Srećan završetak „Amerike“ Franca Kafke, u Pozorištu Oklahoma, 1994. godine, inspirisana krajem posmrtno objavljenog Kafkinog djela.

Izvori uredi