Marooned (film)

Marooned (sh. Brodolomci), u bivšoj Jugoslaviji prikazan pod naslovom Zarobljenici svemira, je američki science fiction film snimljen 1969. godine u režiji Johna Sturgesa. Temelji se na istoimenom romanu Martina Caidina. Radnja se događa u bliskoj budućnosti, odnosno prikazuje kako tročlana posada američke eksperimentalne orbitalne svemirske stanice (čije članove tumače Richard Crenna, James Franciscus i Gene Hackman) prilikom povratka na Zemlju doživi katastrofalni kvar motora na modulu te prisiljava NASA-u na čelu sa direktorom (koga glumi Gregory Peck) da pronađe nekakav način da ih spasi prije nego što se potroše zalihe kisika.

Marooned
RežijaJohn Sturges
ProducentM. J. Frankovich
ScenarioMayo Simon
PredložakMarooned; autor:
Martin Caidin
UlogeGregory Peck
Richard Crenna
David Janssen
James Franciscus
Gene Hackman
FotografijaDaniel L. Fapp
MontažaWalter Thompson
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
10. 11. 1969 (1969-11-10)
Trajanje134 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet8-10 mil. $[1]
Bruto prihod4,1 mil. $ (SAD i Kanada)[1][2]

Marooned je sniman u vrijeme kada je pažnju američke i svjetske javnosti velikim dijelom zaokupljao NASA-in program svemirskih letova Apollo koji će iste godine kulminirati sa slijetanjem na Mjesec. Producenti su zbog toga nastojali pružiti što je moguće više autentičnih detalja o tadašnjim putovanjima u svemir, pri čemu im je pomogla kako sama NASA, tako i Caidin, autor originalnog romana i aeronautički stručnjak koji je služio kao tehnički savjetnik. U filmu se pojavljuje također pojavljuje sovjetska letjelica koja sudjeluje u akciji spašavanja, a što je kasnije tumačeno kao odraz politike detanta, kao i NASA-inih nastojanja da se sa hladnoratovskim suparnicima ustanovi suradnja koja će kulminirati sa misijom Apolo-Sojuz 1975. godine.

Marooned je kasnije dobio svojevrsnu proročansku dimenziju kada je misija 1971. godine NASA-ina misija Apollo 13 doživjela nesreću sličnu nalik na onu u filmu. Njen zapovjednik Jim Lovell, koji dijeli ime sa zapovjednikom fiktivne misije, je kasnije tvrdio da mu je supruga zbog njega imala noćne more. Meksički režiser Alfonso Cuarón je, pak, tvrdio da je u djetinjstvu često gleado film koji će mu na kraju poslužiti kao inspiracija za Gravity koga je režirao 2013. godine, a kome će također odati počast u svom filmu Roma 2018. godine u kojem likovi gledaju isti film u kino-dvorani.

Uloge uredi

  • Scott Brady ... Službenik za odnose sa javnošću
  • Frank Marth ... Direktor za sisteme Ratnog zrakoplovstva
  • Craig Huebing ... Direktor leta
  • John Carter ... Ljekar za let
  • Vincent Van Lynn ... Novinar
  • George Gaynes ... Direktor misije
  • Tom Stewart ... Houston Cap Com

napomene:

  • Martin Caidin, autor originalnog romana i tehnički savjetnik ekipe se nakratko pojavljuje u filmu kao repoter koji opisuje dolazak X-RV u Cape Canaveral.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Lovell, Glenn. Escape Artist: The Life and Films of John Sturges, Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press, 2008, p 268-273
  2. "Big Rental Films of 1970", Variety (January 6, 1971), p 11

Vanjske veze uredi