Marnie je psihološki triler Alfreda Hitchcocka iz 1964., nastao prema romanu Winston Grahama. U usporedbi s drugim Hitchcockovim filmovima, Marnie nije postigao osobiti uspjeh u kino-dvoranama SAD-a, te je slovio za jedan od najvećih promašaja slavnog režisera. Film je ipak ostvario dobit i to uglavnom u Velikoj Britaniji.

Marnie
Žanrtriler
RežijaAlfred Hitchcock
ProdukcijaAlfred Hitchcock
ScenarioJay Presson Allen, Joseph Stefano, Evan Hunter prema romanu Winstona Grahama
UlogeTippi Hedren
Sean Connery
Diane Baker
Martin Gabel
MuzikaBernard Herrmann
Premijera22. 7. 1964 (1964-07-22)
Jezikengleski jezik
Trajanje130 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
DistributerUniversal Pictures
Budžet$3,000,000
Zarada$7,000,000
Tehnička ekipa
MontažaGeorge Tomasini
Marnie na Internet Movie Database

Reputacija filma narasla je u novije doba, te se Marnie danas smatra filmskim klasikom i jednim od najboljih Hitchcockovih filmova. Posebno je zanimljiv spoj psihološke teme i uzbudljivog trilera koji je režiran s puno stila, a glavnu žensku ulogu tumači Hitchcockova miljenica Tippi Hedren.

Glumačka postava uredi

Kao i u svakom svom filmu, redatelj Alfred Hitchcock ima cameo nastup. Može se vidjeti u petoj minuti filma kako ulazi u hotel s lijeve strane, nedugo nakon što je tu prošla Marnie.

Radnja uredi

Marnie Edgar (Hedren) je problematična mlada žena koja ima neprirodan strah od muškaraca, grmljavine i crvene boje, a ujedno je i kompulzivan lopov. Koristi svoj šarm kako bi joj Sidney Strutt (Martin Gabel) dao posao bez ikakvih preporuka. Tada ona jedne noći isprazni tvrtkin sef i ode.

Mark Rutland (Sean Connery) je bogati udovac koji posjeduje tiskarnicu i dobar je Struttov prijatelj. On sazna za krađu i sjeti se žene koja ju je počinila. Tada Marnie dođe tražiti posao u njegovoj tvrtci i on joj ga da. Ona opljačka i njegovu tvrku, ali Rutland ju uspije pronaći. On ju ne preda policiji nego ju ucjeni da se uda za njega.

Na njihovom medenom mjesecu on sazna o njezinoj frigidnosti. U početku on poštuje njezine želje, no njegov nagon ga natjera da ju siluje. Sljedeće jutro Marnie pokuša počiniti samoubojstvo, no Mark je nađe na vrijeme i spriječi je.

On pokušava otkriti razlog njezina ponašanja. Na kraju njih dvoje otkriju da je Marnieina majka Bernice (Louise Latham) bila prostitutka. Kada je imala 6 godina, jedam majčin klijent ju je pokušao smiriti jer se prepala zbog oluje. Bernice je mislila da ju on pokušava zlostavljati i napala ga je. Kada je vidjela da se on sukobljava sa njezinom majkom, Marnie je uzela žarač i ubila ga. Krv koja je tekla iz njega uzrokovala je njezin strah od crvene. Nakon što to sazna, Marnie odluči da će pokušati popraviti svoj brak.