Markos Moulitsas

Markos Moulitsas Zúñiga (11. septembar 1971 - ), također poznat po nadimku Kos, je američki ljevičarski aktivist, politički komentator i bloger, poznat kao autor izuzetno popularnog i uticajnog liberalnog bloga Daily Kos, koji se smatra glasom lijevog krila američke Demokratske stranke. Moulitsas također piše kolumne za časopise The Hill i Newsweek.

Markos Moulitsas Zúñiga
Markos "Kos" Moulitsas u Vojsci SAD
RođenjeMarkos Moulitsas Zúñiga
11. 9. 1971. (1971-09-11) (dob: 52)
Chicago, Illinois
PrebivališteBerkeley, Kalifornija
Ostala imenaKos
Alma materNorthern Illinois University (B.S.)
Boston University School of Law (J.D.)
Zanimanjebloger
kolumnist
pisac
Poznat/a popolitičkom aktivizmu
bloganju
Website
http://dailykos.com/

Životopis uredi

Markos Moulitsas se rodio u Chicagu kao dijete Grka i Salvadorke. Godine 1976. se s porodicom preselio u Salvador. Odatle se porodica vratila natrag u SAD zbog građanskog rata, odnosno kada je doznala da su je komunistički gerilci stavili na popis za likvidaciju. Moulitsas je u tinejdžerskim godinama po svojim političkim stavovima bio desničar i podržavao republikance. Nakon završene srednje škole se 1989. prijavio u američku vojsku i u njoj služio tri godine, uglavnom u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Na temelju svojih iskustava je stekao dojam da vojska predstavlja "idealno društvo", u kome se "teško radi, ali se zadovoljavaju sve potrebe".[1]

U vojsci je počela evolucija Moulitsasovih političkih stavova, koja se nastavila za vrijeme školovanja na Northern Illinois University gdje je 1996. stekao diplome iz novinarstva, filozofije i političkih nauka te bostonskom Pravnom fakultetu gdje je 1999. stekao titulu J.D.. Nakon diplomiranja se preselio u područje Zaljeva San Francisca gdje je radio kao pomoćnik u web trgovini. Godine 2002. je počeo pisati Daily Kos, kome će se potpuno i profesionalno posvetiti od 2004.

Daily Kos se ubrzo pretvorio u jedan od najpopularnijih i najuticajnijih blogova u SAD. Već 2003. je Moulitsas dobio pozivnicu za konvenciju kalifornijske Demokratske stranke, a od 2006. se održavaju godišnje konvencije čitatelja i suradnika bloga YearlyKos, danas poznate kao Netroots Nation.

Bibliografija uredi

Reference uredi

  1. Moulitsas, Markos (16. IV 2004.). „The Soldier in Me”. The American Prospect. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-05. Pristupljeno 27. VIII 2009. 

Vanjske veze uredi