Marko Vidojković

Marko Vidojković (rođen 1. oktobra 1975. u Beogradu) je srpski pisac.

Marko Vidojković
Biografske informacije
Rođenje1. oktobar 1975.
Beograd, SR Srbija, SFRJ
Obrazovanje
Zanimanjepisac, kolumnist
Opus
Znamenita djela

Svoju prvu priču je objavio 2000. godine u časopisu Zbilja. U maju 2000, objavio je priču u časopisu Duga, u ediciji „BG bluz“, i do juna 2001. u toj ediciji objavljeno je još 20 njegovih priča. Pripovetke je objavljivao i u „Balkanskom književnom glasniku“. Pisao kolumne za časopise „Duga“, „Praktika“, „Balkan“, „Marka“, „Belgrade Life“ i „Plejboj“. Bio je izvršni urednik srpskog izdanja „Plejboja“, potom glavni i odgovorni urednik časopisa „Maksim“, a trenutno ponovo radi kao zamenik urednika „Plejboja“.

Njegov roman „Kandže“ je od oktobra 2004. do maja 2005. doživeo pet izdanja, i dobitnik je nagrade „Zlatni bestseler“ kao jedna od najtraženijih knjiga u srpskim knjižarama i najprodavanija je knjiga domaćeg autora[1]. Za isti roman je u martu 2006. dobio nagradu „Kočićevo pero“.

Široj je javnosti poznat i po dokumentarnom TV-filmu Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest gdje je zajedno s hrvatskim piscem Miljenkom Jergovićem obišao najpoznatija mjesta iz bliže historije bivše Jugoslavije.

Pevač je pank sastava „On the Run“.

Romani su mu prevođeni na engleski, nemački, makedonski i slovenački jezik.

Biografija uredi

Završio je tri godine Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, ali nije nikad diplomirao. Počeo je sa pisanjem 1998. godine, i mnoge njegove kratke priče bile su objavljene u časopisima Duga, Treći trg, Ekspres i Blic njuz, kao i u zbirkama priča „Projekat Bukovski“ i „Podgoričke priče“[1]. Godine 2001. je izdao svoj prvi roman „Ples sitnih demona“ u kome opisuje odrastanje šesnaestogodišnjeg pankera. Iste godine je izdao i nastavak romana pod nazivom „Đavo je moj drug“, oba za izdavačku kuću Narodna knjiga.

Proslavio se romanom „Kandže“ (2004). Najnoviji roman je izdat 2006. godine pod nazivom „Sve crvenkape su iste“.

Bibliografija uredi

Vanjske veze uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Biografije učesnika projekta „Na trećem trgu“”. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-20. Pristupljeno 2011-11-12.