Marko Licinije Kras

Marko Licinije Kras, (latinski Marcus Licinius Crassus), nadimak Dives ( najbogatiji ), ( oko 115. pne. - Haran, 53. pne. ), rimski vojskovođa i političar.

Od 59. pne. član prvog trijumvirata uz Gaja Julija Cezara i Pompeja Velikog. Nakon njegove smrti došlo je do građanskog rata između Cezara i Pompeja.

Kras je 87. pne. pobjegao iz Rima kada je vlast preuzeo Gaj Marije. Iz Španjolske je prešao u Afriku a zatim u Italiju gdje se pridružio Suli. Kao mladi časnik podržao je Lucija Kornelija Sulu u građanskom ratu od 83. pne. protiv Marija. Nakon Suline pobjede Kras se bezobzirno i okrutno obogatio na proskripcijama.

73. pne. Kras je postao pretor. Kada se Spartak u Trećem robovskom ratu, 72. pne., krenuo s robovskom vojskom iz Alpa prema Rimu, Kras je preuzeo zapovjedništvo nad rimskom vojskom u Italiji. Kras je pobijedio Spartaka u odlučnoj bitci kod Lukanije, 71. pne.. Time je ustanak ugušen.Nakon pobjede Kras je proslavio trijumf. Kras i Pompej su zajedno prisilili senat da ih izabere za konzule, 70. pne..Dok je Pompej gradio vojnu karijeru, Kras je povećavao svoje bogatstvo i skupljao sebi potporu u senatu.

65. pne. Kras služi kao cenzor.63. pne. Kras i Cezar su pred senatom optuženi da su sudjelovali u uroti protiv senata koju je pokrenuo Lucije Sergije Katalina. Iako je konzul Marko Tulije Ciceron zatražio smrtnu kaznu, obojica su oslobođeni. Najvjerojatniji razlog oslobađanja su Krasove brojne veze u senatu.

Nakon 59. pne. Kras je s Pompejom i Cezarom sklopio prvi trijumvirat.Kras je u ovom savezu vidio mogućnost za novo bogaćenje. 56. pne. trijumvirat je obnovljen, a 55. pne. Kras i Pompej su imenovani za konzule. Po novom ugovoru Krasu je povjerena uprava Španjolske i Sirije na pet godina. 54. pne. Kras je kao guverner Sirije zaratio sa Partima. Partski general Surena mu je nanio katastrofalan poraz u bitci kod Carrhae, 53. pne., gdje je Kras i poginuo. Parti su ga zarobili, odmah pogubili, odsjekli mu glavu i poslali je partskom kralju.