Marko Jerusalimski

Marko Jerusalimski (služio od 135 - umro 156) je bio prvi nejevrejski episkop Jerusalima, grada koji je srušen i preimenovan u Aelia Capitolina.

Nakon Barkohbinog ustanka (132-136), jevrejski hrišćani su potpuno marginalizovani, nisu više živeli u Jerusalimu nego u Peli, a episkopi Jerusalima više nisu poticali iz redova judeohrišćana ("od onih iz obrezanja"), već su ih počeli postavljati Grci.[1] Marko je 135. godine imenovan za grčkog episkopa Elije Kapitoline, od strane mitropolita Palestinske Cezareje, još za trajanja episkopata Jude Jerusalimskog, praunuka Isusovog brata Jude.

Tradicionalno se smatra da je njegov sekretar bio Ariston iz Pele, iako taj nepouzdan podatak potiče tek od jermenskog hroničara Mojsija iz 7. veka.[2]

Izvori uredi

  1. Eusebije, Istorija crkve (scribd)
  2. A Dictionary of Christ and the Gospels: Volume I Page 118 James Hastings - 2004 "His statement that Aristo was secretary of Ardasches, which was so unfortunately ambiguous as to seem to make him secretary of Mark, bishop of Jerusalem, seems to be the starting-point for the last stage of the process."

Vidi još uredi

Prethodi:
Juda
Episkop Jeruzalema
135–156
Slijedi:
Kasijan