Marko Jarić (Beograd 12. oktobar 1978). je srpski košarkaš koji trenutno član NBA kluba Memfis Grizlisa. Pre toga je igrao za Peristeri, Fortitudo, Kinder, Los Anđeles Kliperse i Minesotu Timbervulfse. Sa reprezentacijom Jugoslavije Jarić je osvojio zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u košarci 2001. i Svetskom prvenstvu u košarci 2002.

Marko Jarić
PozicijaBek
Visina2,01 m
Težina102 kg
TimMinesota Timbervulfsi
Državljanstvo Srbija
Rođen12. oktobar 1978.
Beograd, SFRJ
Draft30, 2000.
Los Anđeles Klipersi
Pro karijera1996. – danas

Njegov otac Srećko Jarić je bio poznati jugoslovenski košarkaš tokom šezdesetih godina.

Karijera uredi

Jarić je 1996, sa 18 godina otišao u Grčku, a pre toga je kratko igrao u juniorskom timu Crvene zvezde i kadetskom timu Radničkog iz Beograda. Prvi tim za koji je igrao u Grčkoj bio je Peristeri iz Atine. U ovom klubu proveo je jednu sezonu, da bi nakon kratkotrajnog povratka u Crvenu zvezdu otišao u italijanski PAF. Tog leta, Jarić je sa mladom reprezentacijom Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1998. godine osvojio zlatnu medalju. Sa PAFom je osvojio prvenstvo Italije 2000, a isto je uspeo sledeće sezone sa Virtusom. Takođe je te sezone osvojio ULEB kup. Na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj, Jarić je bio prvi plejmerker reprezentacije Jugoslavije.

Sa Kinderom je u sezoni 2001/2002 osvojio Kup Italije, a sa reprezentacijom Jugoslavije zlato na Svetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu.

U leto 2002. Jarić je prešao u Los Anđeles Kliperse. 2005. je zajedno sa Lajonelom Čalmersom poslan u Minesotu Timbervulfse u zamenu za Sema Kasela. Na početku se nije dobro snašao u Minesoti, pa je zatražio da bude zamenjen u neki drugi klub. Međutim odlaskom Kevina Garneta u Boston Seltikse u leto 2007, promenio se izgled tima, a Jarić je postavljen za prvog plejmejkera ekipe. Novi tim Timbervulfsa je završio sezonu na poslednjem mestu, mada su veliki broj utakmica izgubili u samoj završnici. Na kraju sezone Jarića su angažovali Memfis Grizlisi.

Eksterni linkovi uredi