Mark Lazarevič Levi (ruski Марк Лазаревич Леви; pseudonim Mihail Agejev, Михаил Агеев) * (Moskva, Rusko Carstvo, 27.7. 1898. - † Erevan, Armenija, SSSR, 5. 8. 1973.) je bio ruski pisac.

Rodio se u bogatoj židovskoj porodici. Postao je kozmopolit, čiji je životni moto bio da se mora iskusiti sve. Kao pisac je za sobom ostavio jedno djelo: Roman s kokainom (1934), objavljen pod pseudonimom Mihail Agejev. Roman je prvi put objavljen u jednoj pariškoj reviji.

Kada je godine 1989. objavljen u riški reviji Vrelec (ruski: Родник), postalo je aktualno pitanje identiteta autora. Dugo vremena je prevladvala teorija da je autor romana Vladimir Nabokov. Na "trag" pravom autoru se došlo kada se ustanovilo da je najvjerojatnije riječ o autobiografsko djelo, te da autora treba tražiti među maturantima posebne gimnazije P. F. Krejmana u Moskvi. Tamo su našli kandidate među profesorima i kandidatima. Junak romana se, kao i autor, upisao na Moskovsi pravni fakultet. Tajanstveni autor je potom otkriven kada su u arhivi Moskovskog univerziteta pronašli kartoteku iz 1952. godine u kojoj je zapisano da je izvjesni Mark Levi predvavao na Erevanskom pedagoškom fakultetu.

Izvori uredi

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi