Mario Carević (Makarska, 29. ožujka 1982.) hrvatski nogometaš.

Mario Carević
Osobne informacije
Puno ime Mario Carević
Nadimak Car
Rođenje 29. ožujka 1982.
Makarska, Hrvatska
Visina 186cm
Klub
Trenutačni klub SC Lokeren
Broj 18
Pozicija vezni igrač
Profesionalni klubovi*
Godina Klub Nastupi (golovi)
1999. - 2005.
2005.
2005. - 2007.
2006. - 2007.
2007. -
Hajduk Split
Al-Ittihad
VfB Stuttgart
>> Hajduk Split (posudba)
SC Lokeren
103 (7)
 ? (?)
6 (0)
17 (4)
25 (4)
Reprezentacija
2003. - 2004. Hrvatska U-21 3 (0)
Napomene

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
zadnji su put ažurirani 4. kolovoza 2008.

Karijeru je popularno zvani Car započeo u splitskom Hajduku gdje se do 2001. probio u seniorsku momčad. U tri godine na Poljdu postao je zapažen mladi igrač, poznat po vrlo dobrim probojima po bokovima, te sjajnim centaršutevima. No, jednako je bilo poznato i njegovo "laktarenje" igrača u trku, te pognuta glava zbog koje je previše zadržavao loptu. Usprokos tome, proslavljeni treneri kao Tomislav Ivić vidjeli su u njemu veliku nadu, te je sam Ivić jednom prigodom izjavio da bi rađe u momčadi imao Carevića nego Kranjčara. Za vrijeme prvog boravka u Hajduku, jednom je zbog kartona morao propustiti derbi u Maksimiru, te ju odgledao sa južne tribine dinamovog stadiona gdje su gdje igrači nikako ne smiju.

2004. Ivić ga je poveo sa sobom u arapski Al-Ittihad. Tamo se Carević nije nešto naigrao, te je taj klub ubrzo napustio. Jedno vrijeme nije mogao u novi klub jer bogati predsjednik kluba nije imao vremena, ni želje, da mladom Makaraninu sredi papire za napuštanje države. Sam Carević tu je situaciju opisao kao zatočeništvo u zlatnom zatvoru, jer je ipak bio uredno plaćen za svoje (ne)igranje.

Tokom 2004. zabilježio je i 2 nastupa za hrvatsku U-21 momčad na Europskom prvenstvu za tu kategoriju.

Sljedeće odredište trebao je biti povratak u matični Hajduk, a navodno je zainteresiran bio i zagrebački Dinamo. No, u HNL se nije vratio, nego završio u njemačkom Stuttgartu. Zabilježio je par nastupa pod velikim trenerom Trapattonijem, no, dolaskom novog trenera pao je u zaborav, te s vremenom završio u Stuttgartovoj amaterskoj momčadi, zajedno sa srpskim internacionalcem Ljubojom. Nakon toga uslijedila je 2 mjeseca duga trakavica oko transfera iz tog bundesligaša. Stizale su ponude nekih moskovskih prvoligaša, te navodno i Club Bruggea, no, Carević je bio ustrajan u svojoj želji da se vrati na posudbu u matični Hajduk. Razlog je bio poznavanje atmosfere u i oko kluba, te trener Zoran Vulić koji je trenirao seniorsku momčad.

Iako je ideja o povratku u Hajduk nastala sredinom lipnja 2006., posudba je finalizirana zadnji dan kolovoza, ujedno i zadnji dan prijelaznog roka. Zajedno sa još jednim Stuttgartovim igračem, Borisom Živkovićem, postao je na taj dan igračem Hajduka. U svom prvom susretu protiv Slaven Belupa u Koprivnici pogotkom iz jedanaesterca srušio je 9-godišnju tradiciju Hajdukovih neuspjeha u tom gradu. U novoj epizodi u bilom na jesen je odigrao dobro, ali na proljeće iste sezone, nije uspio zadržati formu. Po isteku posudbe prodan je u belgijski klub Lokeren.

Statistike uredi

Statistika u Hajduku[1]
Natjecanje Nastupi Golovi
Prvenstvo 121 11
Kup 21 1
Superkup 2 0
Međunarodne 16 2
Splitski podsavez 0 0
Ukupno 160 14

Prijateljske 31 7
Sveukupno 191 21

Vanjske poveznice uredi

Izvori uredi