Маринкова бара (Вождовац)

(Preusmjereno sa Marinkova Bara)
Маринкова бара
Пошаљи фотографију
Град Београд
Општина Вождовац
Маринкова бара is located in Beograd
Маринкова бара
Маринкова бара
Маринкова бара (Beograd)


Координате: 44° 46′ 52" СГШ, 20° 29′ 20" ИГД

Маринкова бара је урбано насеље у Београду и налази се у београдској општини Вождовац.

ЛокацијаUredi

Маринкова Бара налази се у северном делу општине, окружена је аутопутем Београд-Ниш и налази се у долини мокролушки поток. Граничи се са насељима Душановац на северозападу, Браће Јерковић на југу,

Медаковић на југоистоку и истоку и Коњарник на северу преко аутопута.

КарактеристикеUredi

Маринкова бара потиче из 1920-их и 1930-их, када је мало село било у источном предграђу Београда. То је углавном насеље са заједничким двориштима и малих, индивидуалних кућа. Већина становништва су Роми, али као што је старо насеље, оно је у потпуности урбанизовано и на тај начин не спада у неформалном насељу. Познато је за велики број малих продавница, поправку и занатлије продавнице, и још неке од инсталација српске електронске компаније, електродистрибуције и објеката комуналног предузећа у Београду.

Сива СтенаUredi

Сива Стена је јужни продужертак Маринкове баре, раније се сматрало једном истом крају. Данас је то центар насеља око улице са истим именом, која спаја улице Браће Јерковић( на западу) и Заплањску (на истоку).

Централно гробље је подигнуто 1939, а источна и јужна екстензија су одвојене. Од 1960. Сива Стена је урбанизовано у савременим насељима Медаковић 1 и Браће Јерковић, респективно. Данас, Сива Стена формира локалне заједнице (месне заједнице), административно је под-општинска јединица у општини Вождовац и чини везу између урбаног насеља Маринкова бара, Медаковић I, Браће Јерковић, Душановац и Вождовац.