Маринкова бара (Вождовац)

(Preusmjereno sa stranice Marinkova Bara)

Маринкова бара је урбано насеље у Београду и налази се у београдској општини Вождовац.

Маринкова бара
Град Београд
Општина Вождовац
Маринкова бара na mapi Beograda
Маринкова бара
Маринкова бара
Маринкова бара (Beograda)


Координате: 44° 46′ 52" СГШ, 20° 29′ 20" ИГД

Локација uredi

Маринкова Бара налази се у северном делу општине, окружена је аутопутем Београд-Ниш и налази се у долини мокролушки поток. Граничи се са насељима Душановац на северозападу, Браће Јерковић на југу,

Медаковић на југоистоку и истоку и Коњарник на северу преко аутопута.

Карактеристике uredi

Маринкова бара потиче из 1920-их и 1930-их, када је мало село било у источном предграђу Београда. То је углавном насеље са заједничким двориштима и малих, индивидуалних кућа. Већина становништва су Роми, али као што је старо насеље, оно је у потпуности урбанизовано и на тај начин не спада у неформалном насељу. Познато је за велики број малих продавница, поправку и занатлије продавнице, и још неке од инсталација српске електронске компаније, електродистрибуције и објеката комуналног предузећа у Београду.

Сива Стена uredi

Сива Стена је јужни продужертак Маринкове баре, раније се сматрало једном истом крају. Данас је то центар насеља око улице са истим именом, која спаја улице Браће Јерковић( на западу) и Заплањску (на истоку).

Централно гробље је подигнуто 1939, а источна и јужна екстензија су одвојене. Од 1960. Сива Стена је урбанизовано у савременим насељима Медаковић 1 и Браће Јерковић, респективно. Данас, Сива Стена формира локалне заједнице (месне заједнице), административно је под-општинска јединица у општини Вождовац и чини везу између урбаног насеља Маринкова бара, Медаковић I, Браће Јерковић, Душановац и Вождовац.