Marie-Louise od Austrije

(Preusmjereno sa stranice Marija Lujza)

Marie-Louise od Austrije, punim imenom Maria Ludovica Leopoldina Franziska Therese Josepha Lucia von Habsburg-Lothringen (Beč, 12. prosinca 1791. - Parma, 17. prosinca 1847.) je bila austrijska nadvojvotkinja koja je od 1814. do svoje smrti vladala kao vojvotkinja od Parme. Povijest ju najviše pamti kao drugu suprugu Napoleona I, a u tom svojstvu i kao caricu Francuza od 1810. do 1814. godine.

Marie-Louise od Austrije
Francuska Carica Francuza
Vladavina 11. ožujka 1810.6. travnja 1814.
Prethodnik Joséphine de Beauharnais
Nasljednik nitko
Kraljica Italije
Vladavina 11. ožujka 1810.6. travnja 1814.
Prethodnik Joséphine de Beauharnais
Nasljednik nitko
Vojvotkinja od Parme
Vladavina 11. travnja 1814. - 17. prosinca 1847.
Prethodnik Maria Amalia od Austrije
Nasljednik Maria Teresa di Savoia
Supruzi Napoleon I Bonaparte (1810-1821; njegova smrt)
Adam Albert von Neipperg (1821-1829; njegova smrt)
Charles René de Bombelles (1834-1847)
Djeca Napoleon II
Albertine von Neipperg
Guglielmo Alberto di Montenuovo
Mathilde von Neipperg
Puno ime
Maria Ludovica Leopoldina Franziska Therese Josepha Lucia von Habsburg-Lothringen
Dinastija Habsburg
Bonaparte
Otac Franz II
Majka Maria Teresa od Napulja i Sicilije
Rođenje 12. prosinca 1791.
Austrija Beč, Austrija
(tada  Habsburška Monarhija)
Smrt 17. prosinca 1847.
Italija Parma, Italija
(tada Vojvodstvo Parma)
Pokop Imperijalna kripta
Austrija Beč, Austrija
Vjera katolicizam

Kao najstarije dijete habsburškog cara Franza II i njegove druge supruge, Marije Terese od Napulja i Sicilije, Marie-Louise je odrasla u periodu kontinuiranog konflikta između Austrije i revolucionarne Francuske. Serija poraza od Napoleona dovela je do masovnih ljudskih gubitaka na strani Austrije što je Franza II dovelo do toga da 1806. godine raspusti Sveto Rimsko Carstvo. Završetak Rata Pete koalicije doveo je do vjenčanja Napoleona i Marie-Louise, koje je uspostavilo kratkotrajni mir između dvaju zemalja. Iako odgojena da prezire Francusku, Marie-Louise je poslušno pristala na brak te je Napoleonu bila odana supruga. Napoleon je nju, s druge strane, obožavao, a njegova želja da se oženi pripadnicom neke od vodećih vladarskih obitelji Europe, a sve kako bi konsolidirao svoje još uvijek mlado carstvo, konačno se ostvarila. U braku je rođeno jedno dijete, sin koji će nakon Napoleonove abdikacije 1815. kratkotrajno postati car Napoleon II.

Napoleonova uspješna vladavina počela je postepeno krahirati 1812. godine nakon neuspjele invazije Rusije. Europske sile, uključujući Austriju, nastavile su razvijati svoje neprijateljstvo s Francuskom u Ratu Šeste koalicije, koji je u konačnici doveo do Napoleonova pada i njegova egzila na Elbu. Sporazumom iz Fontainebleaua, carici su dodijeljena vojvodstva Parma, Piacenza i Guastalla. Njima je vladala do svoje smrti.

Nakon Napoleonove smrti, od kojega se nikada nije razvela, 1821. godine, Marie-Louise je sklopila još dva morganatska braka. Njezin drugi suprug bio je Adam Albert von Neipperg, kojega je upoznala 1814., a za njega se vjenčala 1821. godine. U braku je rođeno troje djece. Neipperg je umro 1829. godine. Treći brak sklopila je 1834. godine s grofom Charlesom Renéom de Bombellesom, s kojim je bila do svoje smrti.