Mariette Hartley

Mary Loretta "Mariette" Hartley (21.6. 1940.-) je američka karakterna glumica.

Mariette Hartley
Hartley sa Raymondom Burrom na premijeri filma Kingston: Confidential, 1977.
Biografske informacije
Rođenje21.6. 1940.
Weston, Connecticut, SAD

Hartley je rođena u gradu Weston u državi Connecticut kao kći prodavačice Mary Ickes "Polly" (née Watson) i računovođe Paula Hembreeja Hartley.[1] Baka po majci joj je bila sestra uticajnog političara Harolda L. Ickesa, jednog od arhitekata New Deala. Djed po maci joj je bio kontroverzni psiholog John B. Watson, poznat kao osnivač behaviorizma. U svojoj autobiografiji Breaking The Silence Hartley tvrdi da je Watson svoje ideje primjenivao na porodicu, što je izazvalo probleme i doprinijelo da sama razvije bipolarni poremećaj.

Hartley je glumačku karijeru počela kao tinejdžerka, nakon poduke od strane Eve La Galkienne. Filmski debi joj je bio Peckinpahov vestern Ride the High Country iz 1962. godine, a nakon toga je imala manju ulogu u Hitchcockovom trileru Marnie (1964).

1960-ih i 1970-ih je često surađivala s producentima Rodom Serlingom i Geneom Roddenberryjem, odnosno nastupala u science fiction serijama. Godine 1964. je nastupila u "The Long Morrow", epizodi SF-serije Zona sumraka. Godine 1969. je, pak, nastupila u "All Our Yesterdays", pretposljednjoj epizodi originalnog Star Treka. Osim toga je nastupila u filmu Marooned (1969), te TV-filmovima Earth II (1971) i Genesis II (1973).

Godine 1978. je nastupila u TV seriji Loganov bijeg, temeljenoj na istoimenom filmu. Iste je godine dobila ulogu dr. Carolyn Fields u TV-seriji The Incredible Hulk. U njoj je tumačila suprugu dr. David Bannera, glavnog junaka. Za svoj nastup je nagrađena Emmyjem.

Osim nastupa u još nekoliko TV-serija Hartley je zajedno s Jamesom Garnerom nastupila u seriji TV reklama za Polaroid kamere. Njih dvoje su tako uvjerljivo glumili bračni par, da je javnost vjerovala da su vjenčani u stvarnom životu.

Hartley danas u TV-seriji Dirt tumači ulogu majke glavne junakinje Dorothy Spiller.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi