Otvori glavni meni
Maria Letizia Ramolino

Nobile Maria Letizia Buonaparte, née Ramolino,[1] odnosno Marie-Lætitia Ramolino, Madame Mère de l'Empereur (Ajaccio, 24. kolovoza 1750. - Rim, 2. veljače 1836.) je bika korzikanska plemkinja i majka francuskog cara Napoleona I.

BiografijaUredi

Rođena je u Ajacciou na Korzici kao kći Nobilea Giovannija Geronima Ramolina, časnika u vojsci i njegove supruge, Nobile Angele Marije Pietrasanta. Daljnji rođaci obitelji Ramolinu bili su niži plemići u Genovi. Maria Letizia nikada nije stekla formalno obrazovanje. Nakon smrti njezina oca, njezina majka se preudala za Franza Fescha, također vojnog časnika, s kojim je imala dvoje djece, među kojima je bio i Joseph Fesch.

Godine 1764., s nepunih 14 godina, udala se za korzikanskog advokata Carla Buonapartea. Rodila je ukupno 13 djece, osam od kojih je preživjelo djetinjstvo. Većina istih je kasnije dobila plemićke titule od Napoleona. Maria Letizia bila je izrazito stroga majka te je imala vrlo jednostavne poglede na život. Primjerice, u to je doba bila jedna od rijetkih europskih majki koja je svoju djecu kupala svaki drugi dan, a ne jednom na mjesec.

Iako joj je sin postao francuski car, Maria Letizia nikada nije naučila francuski jezik. Suprug joj je preminuo kada je imala 35 godina. Nedugo nakon što je Napoleon postao car, Maria Letizia je dobila počasnu titulu Madame Mère de l'Empereur (srpskohrvatski: Madame, Majka Njegova Visočanstva Cara) i mjesečna primanja od 25,000 franaka.[2] Godine 1814., zajedno je sa sinom bila u egzilu na Elbi, gdje je dobivala potrebnu brigu.[3] Nakon 1815. godine seli u Rim, u Palazzo D'Aste-Bonaparte, gdje provodi ostatak života u društvu mlađeg polubrata, Josepha Fescha.

Umrla je od starosti, 2. veljače 1836. godine.

ObiteljUredi

ReferenceUredi

  1. Bourrienneova biografija Napoleona krivo navodi ime kao Ramolini
  2. Philip Dwyer, Citizen Emperor: Napoleon in Power (2013) p 135
  3. Dwyer, Citizen Emperor: Napoleon in Power (2013) pp 510-11

Vanjske povezniceUredi