Margaret Brown (rođ. Tobin; 18. jul 1867 - 26. oktobar 1932) bila je američka filantropkinja i pripadnica visokog društva na prijelazu iz 19. i 20. vijeka, najpoznatija po tome što je 1912. godine preživjela potonuće putničkog broda RMS Titanic, a nakon čega joj je štampa dala nadimak Nepotopiva Molly Brown (engl. Unsinkable Molly Brown).

Margaret Brown
Brown godine 1909.
RođenjeMargaret Tobin
(1867-07-18)18. 7. 1867.
Hannibal, Missouri, SAD
Smrt26. 10. 1932. (dob: 65)
Barbizon Hotel, New York, SAD
PočivališteCemetery of the Holy Rood, Westbury, New York, SAD
PrebivališteDenver, SAD
Ostala imenaMaggie Brown, The Unsinkable Molly Brown, Margaret Tobin Brown, Mrs. James J. Brown
Zanimanjeaktivist, filantrop
Suprug/aJames Joseph Brown (vj. 1886–1922; njegova smrt)
Djeca2
RoditeljiJohn Tobin (1823–1899)
Johanna Tobin (1825–1905)

Brown se rodila kao siromašno dijete irskih doseljenika, a djetinjstvo provela u Koloradu. Sa 18 godina se preselila u grad Leadville gdje se zaposlila u lokalnoj trgovini. Prema vlastitim riječima je namjeravala sebi život osigurati udajom za bogatog muža, ali je James Joseph Brown za koga se udala 1886. godine bio tek obični rudarski inženjer. Njemu je rodila dvoje djece. Godine 1893. joj je muž uspio 1893. godine pronaći zlatnu žilu zahvaljujući kojoj su se Brownovi naglo obogatili. Brown je ubrzo postala jedna od najistaknutijih pripadnica otmjenog društva u Denveru te, lišena egzistencijalnih pitanja, veliki dio vremena i truda uložila da nadoknadi nedostatak formalnog obrazovanja i "ispravnih" društvenih manira. Između ostalog je naučila nekoliko stranih jezika i, kao veliki poklonik francuske kulture, osnovala podružnicu Alliance Française u Denveru.

Godine 1909. su se ona i muž neformalno rastavili, pri čemu je dobila izdašni "džeparac" kojim je financirala putovanja po svijetu. Tri godine kasnije se na jednom od tih putovanja našla kao putnik RMS Titanic na prvom putovanju. Kada je brod udario u ledenjak, Brown je pomagala pri evakuaciji drugih putnika te je tek na nagovor prijatelja pristala da se i sama evakuira u čamcu za spašavanje br. 6. Nakon što je čamac isplovio, nagovarala je brodskog oficira Roberta Hichensa da se vrati kako bi pokušao spasiti utopljenike. Iako različiti izvore donose različite verzije o tome da li ju je Hichens poslušao ili ne, Brown je po dolasku u SAD stekla status heroine.

Brown je ostatak života tako stečenu slavu nastojala iskoristiti promociju filantropskih aktivnosti, ali i društvenog aktivizma. Već ranije je zajedno sa pravnikom i uglednim sucem Benom Lindseyem surađivala na osnivanju suda za maloljetnike u Koloradu. Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata je organizirala humanitarnu pomoć za Francusku, a zbog čega je kasnije dobila Orden legije časti.

Brown je kasnije postala predmetom brojnih referenci u popularnoj kulturi, odnosno lik u gotovo svim filmovima i TV-serijama posvećenih Titanicu, uključujući najpoznatiju verziju iz 1997. godine gdje ju je tumačila Kathy Bates. Njen život je, pak, 1960. godine postao predmetom brodvejskog mjuzikla The Unsinkable Molly Brown koji je četiri godine ekraniziran kao istoimeni film gdje je njen lik tumačila Debbie Reynolds.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi