Maredudd ab Owain

Maredudd ab Owain (? - 999) bio je kralj Deheubartha, a preko osvajanja Gwynedda i Powysa i najvećeg dijela srednjovjekovnog Walesa.

Karta osvajanja Maredudd ab Owaina
  Deheubarth, kneževina Maredudd ab Owaina
  zajedno stvoren Morgannwg

Maredudd je bio sin Owain ap Hywela, kralja Deheubartha, i unuk kralja Hywel Ddaa. Otac mu je ostario na prijestolju i nije mogao voditi vojsku u borbu, te ga je Maredudd zamijenio. Godine 986. je osvojio Gwynedd od Cadwallon ab Ieuafa. Nakon Owainove smrti 988. Maredudd je postao vladar Deheubartha. Na taj je način vladao cijelim Walesom osim Gwenta i Morgannwga.

Navodi se kako je vladao pljačkaške pohode protiv mercijskih naselja na granici Radnora, ali i da je plaćao danak - peni po glavi - kako bi izbavio podanike zarobljene u vikinškim napadima. Napadi Vikinza su bili česti problem za vrijeme Mareduddove vladavine. Godine 987. je vikinški vođa Godfrey Haroldson napao Anglesey, ubivši hiljadu i zarobivši dvije hiljade ljudi; Maredudd je navodno otkupio njihovu slobodu. Zbog svoje geste je Maredudd stekao pozitivnu reputaciju među suvremenicima. Nakon što je 999. umro, u tekstu Brut y Tywysogion je opisan kao "najslavniji kralj Brita". Nakon smrti je kraljevina Gwynedd ponovno došla pod vlast potomaka Idwal Foela; odnosno kralja Cynan ap Hywela.

Kćer po imenu Angharad se udala za Llywelyn ap Seisylla.

Izvori uredi

Maredudd ab Owain
Dinastija Dinefwr
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 999
Prethodi:
Cadwallon ab Ieuaf
kralj Gwynedda
986–999
Slijedi:
Cynan ap Hywel
Prethodi:
Owain ap Hywel
kralj Deheubartha
988–999