Marko Klodije Pupijen Maksim (? - 29. jula 238. godine) bio je zajedno sa Balbinom izabran za rimske careve 21. aprila 238. godine, posle propasti pokušaja Gordijana I i Gordijana II da zbace Maksimina Tračanina.

Pupienus

Pupijen je rođen oko 178. godine i posle uspešne vojne karijere postao je vojni tribun, pretor i konzul, a zatim upravnik dveju rimskih provincija. 234. postao je prefekt Grada, i ostao zapamćen kao surov čovek.

Balbin je takođe bio konzular kao i Pupijen. Kada se Maksimin Tračanin učvrstio na vlasti posle poraza Gordijana I i Gordijana II, senat je izabrao Pupijena i Balbina za careve, dok je Gordijan III, trinaestogodišnji unuk Gordijana I dobio titulu cezara.

Došlo je do pobune u vojsci Maksimina Tračanina i on je bio ubijen. Maksiminova vojska se predala Balbinu, koga je senat poslao da mu se suprotstavi. Ipak, došlo je do nereda u Rimu.

I Pupijen i Balbin su se plašili da onaj drugi smera ubistvo. Planirali su ogromnu dvostruku ratnu akciju, Pupijen protiv Parćana a Balbin protiv Karpijaca. Tokom jedne svađe između Pupijena i Balbina, intervenisala je pretorijanska garda. Ona je upala u carske odaje i ubila obojicu careva. Istog dana Gordijan III je bio proglašen za cara.

Pupijen i Balbin su vladali manje nego tri meseca. Sačuvane su i neke emisije novca iz tog kratkog perioda.